Zázračné blanšírování
Konzervovaná a mražená zelenina může být upravena blanšírováním (rychlé povaření), které ničí bakterie a pomáhá zachovat barvu a chuť. Blanšírováním ale zelenina přichází o část obsahu vitamínů C a B. Tyto ztráty ve vodě rozpustných vitamínů s antioxidačními účinky jsou vykompenzovány jejich pozdější velmi malou ztrátou. Obsah jiných prospěšných látek, jako jsou vitamíny A a E, minerály a vláknina, zůstává během procesu blanšírování zcela zachován a celkový obsah nutričně hodnotných látek tak zůstává v čerstvé, mražené i konzervované zelenině podobný.
Jak je to s ovocem?
Ovoce, stejně jako zelenina, si i po zmražení zachovává obsah vitamínů. Udělejte si zásoby na zimu – nakupte sezónní ovoce a zmrazte si ho. V zimě ho pak budete moci použít do ovocných koktejlů, smoothie nebo snídaňových müesli. Pokud nemáte místo v mrazáku, mražené ovoce koupíte ve všech supermarketech.
Shrnutí: Některé ve vodě rozpustné vitamíny a antioxidanty sice mohou být bohatěji zastoupeny v čerstvých produktech, celkově je ale množství výživných látek v konzervované, mražené a čerstvé zelenině téměř stejný.