iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Medic TV – pro Vaše zdraví

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Tuky používané v kuchyni

Kuchyňské tuky a průvodce jejich používáním

Pokud se rozhodujete, který z kuchyňských olejů použít k tepelné úpravě pokrmu (vaření, pečení nebo smažení), máte opravdu mnoho možností. Nezapomínejte přitom, že vybraný tuk by měl být zdravý nejen sám o sobě, ale zdravé vlastnosti by si měl v co největší míře zachovat také po tepelné úpravě.

 

Stabilita kuchyňských olejů

Je nesmírně důležité, aby byl použitý kuchyňský olej dostatečně stabilní a při tepelné úpravě nepodléhal snadné oxidaci a žluknutí. V důsledku reakce látek obsažených v olejích s kyslíkem (oxidace), mohou vznikat škodlivé sloučeniny a volné radikály, jejichž konzumaci byste se měli obloukem vyhýbat. Pro určení, který olej je vhodný k tepelné úpravě za požadovaného stupně teploty, je nejdůležitějším faktorem obsah mastných kyselin. Nasycené tuky obsahují ve stavbě svých molekul pouze mastné kyseliny s jednoduchou vazbou, zatímco mononenasycené tuky obsahují kyseliny s jednou dvojnou vazbou a polynenansycené tuky s dvěma a více dvojnými vazbami. Právě tyto dvojné vazby jsou zodpovědné za chemickou nestability a citlivost struktury tuků na teplotní rozdíly. K tepelné úpravě je proto vhodné používat zejména nasycené a mononenasycené tuky, které jsou poměrně stabilní a vyhnout se používání polynenasycených tuků, které rychle podléhají tepelnému rozkladu. Nyní se můžeme podívat na praktické využití konkrétních oblíbených druhů olejů.

 

Kokosový olej

Kokosový olej je tím nejlepším tukem, který můžete při tepelné úpravě potravin použít. Obsahuje 90 % nasycených tuků, díky kterým je stabilní i při vysokých teplotách. Za pokojové teploty je kokosový olej polotekutý a uchovávat jej můžete až po dobu několika měsíců, než začne docházet k jeho znehodnocování. Díky obsahu kyseliny laurové, je navíc konzumace kokosového oleje dobrá pro vaše zdraví, může pomoci zlepšit hodnoty cholesterolu v krvi a působit antibakteriálně. Látky obsažené v oleji mohou dokonce pomoci „nakopnout“ metabolismus a zvýšit pocit sytosti. Kokosový olej je jediným tukem uvedeným na seznamu superpotravin.

Nejvhodnější je použít panenský kokosový olej, který je přírodní, velmi chutný a pozitivně ovlivňuje zdraví. Pověst nasycených tuků, které byly dříve označovány za nezdravé, byla na základě později provedených výzkumů očištěna. Nasycené tuky jsou zkrátka zdravým zdrojem energie.

Kokosový olej

Máslo

Máslo je další nevinnou obětí boje proti nasyceným tukům. Při konzumací másla opět neexistuje žádný důvod k obavám, na rozdíl od uměle vyrobených nezdravých margarínů. Pravé máslo je velmi zdravé a skutečně nutričně hodnotné, zejména díky obsahu vitamínů A, E a K2 a obsahu kyseliny linolové a máselné. Konjugovaná kyselina linolová (CLA) může pomoci snížit procentní zastoupení tuku v těle a kyselina máselná byla ve výzkumu na hlodavcích spojena se zabráněním vzniku obezity.

Při používání másla při tepelné úpravě existují určitá pravidla. Klasické máslo obsahuje malé množství cukrů a bílkovin, které jsou během velmi vysokých teplot použitých například při smažení takzvaně „přepalovány“. Přepalování se můžete poměrně snadno vyhnout použitím přepuštěného másla nebo ghee. Po odebrání laktózy a bílkovin, zůstane z másla jen čistý máselný tuk. Při nákupu se porozhlédněte po másle vyrobeném z mléka trávou krmených krav, které obsahuje největší množství vitamínu K2, CLA a dalších prospěšných látek.

Máslo

Máslo

Olivový olej

Olivový olej je jedním z důvodů zdravotních přínosů středomořského jídelníčku a jeho konzumace stojí za zlepšením hodnot krevního obrazu a celkového zdraví. Látky obsažené v olivovém oleji pomáhají zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi.

Ačkoli jsou mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji kyselinami s dvojnou vazbou, může být tento tuk bez problému používán při tepelné úpravě. Při výběru sáhněte po extra panenském oleji, který obsahuje větší množství živin a antioxidantů než jeho rafinovaná verze. Extra panenský olivový olej navíc mnohem lépe chutná. Abyste předešli žluknutí, je rozhodně vhodné zajistit skladování oleje na suchém, chladném a tmavém místě.

Olivový olej

Živočišné tuky – sádlo, lůj, slanina

V závislosti na výživě zvířat, kolísá také obsah nasycených kyselin v živočišném tuku. Zvířata krmená převážně obilovinami jsou zdrojem tuků obsahujících výrazně větší množství polynenasycených mastných kyselin, než zvířata, která mají možnost volně se pást, nebo jsou krmená trávou. Tuk z trávou krmených zvířat je tvořen naopak převážně mononenasycenými mastnými kyselinami. Tuk z přirozeně chovaných zvířat je proto vynikající volbu při přípravě tepelně upravených pokrmů. Hotové sádlo nebo lůj můžete jednoduše zakoupit v prodejně potravin, nebo si schovávat tuk získaný úpravou masa a později ho opět použít k tepelné úpravě. Zvláště dobře chutná tuk vypečený ze slaniny.

 

Palmový olej

Palmový olej, vyráběný z plodů palmy olejné, je složen převážně z nasycených a mononenasycených tuků s malým množstvím polynenasycených tuků. Tím se palmový olej stává tukem vhodným k tepelné úpravě. Nejkvalitnější je nerafinovaný červený palmový olej, bohatý na vitamín E, koenzym Q10 a další živiny. Pěstování palmového oleje je bohužel také zdrojem mnoha kontroverzí. Plantáže totiž zabírají plochy, které jsou přirozeným prostředím k životu mnoha ohrožených druhů zvířat, například orangutanů. Současná produkce palmového oleje tak nejspíš není dlouhodobě udržitelná.

Palmový olej

Avokádový olej

Obsah avokádového oleje je velmi podobný olivovému oleji, s vysokým zastoupením mononenasycených mastných kyselin s menším možstvím kyselin polynenasycených. Také jeho využití je proto velmi podobné a můžete jej bez obav používat při vaření i do studených pokrmů.

 

Rybí tuk

Rybí tuk je významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA). Pro doplnění denní dávky těchto zdraví prospěšných látek stačí jedna polévková lžíce rybího tuku. Nejlepším zdrojem jsou tresčí játra bohatá na vitamín D3, jehož nedostatkem trpí většina lidské populace. Vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených tuků by ovšem neměl být rybí tuk v žádném případě využíván k tepelné úpravě a nejlepší je jeho konzumace ve formě potravinového doplňku „na lžíci“. Rybí tuk uchovávejte na temném místě v chladu a suchu.

 

Lněný olej

Také lněný olej je výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny alfa linolenové (ALA). Stejně jako rybí olej je často využíván jako doplněk stravy. Nicméně, pokud se nestravujete vegansky, je přeci jen doporučováno upřednostňovat rybí tuk. Lidské tělo není schopno efektivně využít kyselinu alfa linolovou (ALA), na rozdíl od kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA) obsažených v rybím oleji. Ani lněný olej by kvůli vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin neměl být používán k tepelné úpravě.

Lněný olej

Řepkový olej

Řepkový olej je vyráběn z řepky jarní, ze které je odstraněna kyselina eruková (toxická látka s nahořklou příchutí). Z hlediska složení mastných kyselin, je řepkový olej velmi zdravý. Obsahuje totiž vysoké množství mononenasycených omega-6 a omega-3 mastných kyselin v příznivém poměru 2:1. Nicméně, výroba řepkového oleje je velmi technologicky náročná a využívá se při ní řada toxických látek. Konzumace řepkový olej proto nejspíš nebude nejzdravější volbou.

Oleje z ořechů a buráků

Existuje velké množství olejů z ořechů a některé z nich chutnají opravdu skvěle. Obsahují ale velké množství polynenasycených tuků, kvůli kterým nejsou vhodné pro tepelnou úpravu. Můžete je použít jako součást některých receptů, ale nikdy byste je neměli používat ke smažení nebo pečení při vysokých teplotách. To samé se týká oleje z buráků, které sice ve skutečnosti patří mezi luštěniny, ale svým využitím se podobají spíše ořechům. Výjimku v používání ořechových olejů tvoří olej z makadamových oříšků, který je stejně jako olivový olej bohatší na mononenasycené tuky. Vysoká cena je vyvážena výbornou chutí a olej z makadamových ořechů můžete použít i při zahřívání na nízkou až střední teplotu.

 

Různé rostlinné oleje

Průmyslově zpracované rostlinné oleje jsou významným zdrojem omega-6 mastných kyselin, které mohou být ve vysokých dávkách škodlivé. Nejen, že byste se měli vyhnout používání těchto olejů k tepelné úpravě, měli byste jejich konzumaci nejlépe úplně vynechat. Ačkoli byly tyto oleje v několika desetiletích označovány za zdravé pro srdce, nové výzkumy prokázaly právě opačný efekt jejich konzumace a nebezpečí v podobě přispívání ke vzniku některých druhů rakoviny.

 

Mezi tuky, kterým je lepší se vyhýbat patří zejména:

• Sójový olej

• Kukuřičný olej

• Olej ze semen bavlny

• Řepkový olej

• Slunečnicový olej

• Sezamový olej

• Hroznový olej

• Světlicový olej

• Olej z rýžových otrub

 

Jak oleje správně uchovávat

Pokud chcete žluknutí a zkažení kuchyňských olejů a tuků zabránit, je třeba mít na paměti několik zásad. Nakupujte tuky a oleje jen v takovém množství, které stihnete bez problému včas spotřebovat. Olivový, palmový, avokádový a některé další oleje je navíc potřeba chránit před oxidací a žluknutím a uchovávat je na temném a chladném místě s omezeným přístupem kyslíku (v dobře uzavřené nádobě).

 

Zdroj: https://authoritynutrition.com

Kuchyňské tuky a průvodce jejich používáním was last modified: 24 března, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Domácí müsli podle vaší chuti

Připravte si chutný předkrm

Kachní prsa a brambory s rozmarýnem

Snídaně pro studené ráno – 3 tipy na výživné kaše

5 důvodů proč nevyhazovat slupky od brambor

Zhubnout zdravě díky stravě není složité!

Slide 1
Právě hraje

Pizzaři z Parmy

Epizoda: 7

Chlapci se v Neapoli setkávají s dalšími nejlepšími pizzaïolos ve městě a s blížícím se závodem se snaží najít...

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Skryté cukry ve zdravě vypadajících potravinách

  • 5 potravin, které přirozeně posilují imunitu

  • Druhy ovoce, které pomohou doplnit některé vitamíny a minerály při vegetariánské či veganské stravě

  • Jaké zdravotní přínosy přináší pití kombuchy?

  • Chybí vašemu tělu železo?

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2025 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.



Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku.
Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.


Akceptovat vše
Více info


Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT