Máte chuť na netradiční úpravu kuřecího masa? Pokud ano, rozhodně vyzkoušejte náš recept na medovo-citronové kuře, příjemně vás překvapí kombinace sladko-kyselé chuti.
Ingredience
- 1 kuřecí prso
- 1 kuřecí stehno
- 3 brambory
- 2 citrony
- 3 jarní cibulky
- 50 ml kuřecího vývaru
- 50 ml smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- snítka čerstvého tymiánu
- čerstvá petrželka
- sojová omáčka
- jablečný ocet
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. U kuřecího stehna odsekněte spodní kloub a odhalte kost. Pokrájejte brambory a dejte je vařit.
2. Na pávni rozpalte olivový olej, osolte kuřecí maso a opečte ho dozlatova. U stehna si dejte záležet, aby bylo opečeno ze všech stran.
3. Citrony důkladně omyjte, odřízněte konce a nakrájejte je na silnější plátky. Jarní cibulku nakrájejte na silnější kolečka.
4. Kuře posypte pokrájeným tymiánem, poklaďte plátky citronů a chvíli restujte. Poté přidejte 4 lžíce sojové omáčky a restujte na mírném plameni. Po chvíli podlejte vývarem, přidejte lžíci vinného octa a ještě 3 minuty restujte.
5. Uvařené brambory zalijte smetanou, přidejte pokrájené máslo a šťouchejte tak, aby zůstaly větší kusy. Přidejte jarní cibulku, dosolte a zamíchejte.
6. Kuře na mírném plameni zalijte medem a posypejte pokrájenou petrželkou a nechte dvě minuty opékat.
7. Na talíř servírujte porci šťouchaných brambor, kuřecí maso, poklaďte opečenými citrony, doplňte dvěma lžícemi šťávy a můžete podávat.
Poznámky
Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka ze sójových bobů, fermentovaných pomocí plísní Aspergillus oryzae a Aspergillus soyae spolu s vodou a solí. Pochází z Číny, kde se jako dochucovadlo používala více než 2500 let. Obsahuje velké množství antioxidantů a může být proto zdraví prospěšná jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.