Byli jste někdy na dovolené v Anglii? Tak to jste si tam určitě dali jedno z jejich nejoblíbenějších pochoutek, „Butter Chicken“, neboli Kuře v máslové omáčce. Pokud ne, nevadí, můžete si ho podle osvědčeného receptu připravit u vás doma, a přenést se tak do prostředí s červenými telefonními budkami, doubledeckery a červenými taxíky. Přejeme vám dobrou chuť!
Ingredience
- 2 vykostěná kuřecí stehna
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 limetka
- 5 lžic bílého jogurtu
- 300 ml rajčatového pyré
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany
- 125 g másla
- kašmírské chilli
- kurkuma
- garam masala
- římský kmín
- mletý koriandr
- methi (koření)
- olivový olej
Postup
1. Kuře nakrájejte na kostičky, osolte, vložte do misky.
2. Zázvor i česnek rozkrájejte na větší kousky, vsypte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte lžičku kašmírského chilli, kurkumy, garam masaly, kmínu, koriandru a rozdrťte. V nadrcené směsi obalte kuře a přilijte šťávu z jedné limetky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte jogurt. Nechte tři hodiny marinovat zakryté v lednici.
3. Na pánev nalijte tři lžíce olivového oleje a nechte ho rozehřát. Kuřecí směs promíchejte a nasypte do pánve. Pět minut restujte, aby se maso hezky zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté přilijte rajčatové pyré a smíchejte. Ochuťte lžičkou chilli, lžičkou garam masaly, půlkou lžičky mletého koriandru a římského kmínu, menší hrstí koření methi.
4. Přilijte kuřecí vývar, dochuťte solí a pepřem. Zmírněte plamen a nechte pomalu vařit 10 – 14 minut.
5. Plamen stáhněte na minimum, přilijte smetanu a vsypte kostky másla, to celý pokrm krásně zjemní. Chvíli nechte povařit a pak hned podávejte. Jako přílohu doporučujeme Chapati placky, patatas nebo rýži Basmati.
Poznámky
Butter chicken je v Anglii nejprodávanější indické jídlo. Koření methi neboli listy pískavice – bylinka, která vypadá a voní jako seno, ale na pánvi se vám krásně rozvoní. Koupíte ji v obchodě s indickým kořením.