Květáková polévka je považována za jednu z vůbec nejoblíbenějších pokrmů tohoto druhu. Pokud neumíte květákovou polévku připravit, není nic jednoduššího než se při vaření řídit dle receptu. Pomocí receptu si svépomocí dokážete uvařit květákovou polévku, na které si pochutnáte nejenom vy, ale i vaše návštěva. Jak připravit květákovou polévku?
Květákovou polévku si připravíte sami
Příprava květákové polévky vám zabere přibližně 30 minut. Patří tak mezi jednoduché recepty. Nemusíte se tedy obávat toho, že je zapotřebí mít u květákové polévky velké zkušeností s vařením. Hravě zvládne květákovou polévku připravit i úplný začátečník. S největší pravděpodobností vás zajímá, co je potřeba si připravit za suroviny k tomu, abyste si květákovou polévku mohli uvařit u sebe doma. Potřebovat budete 2 lžíce másla. sůl. muškátový květ, 0,3 l mléka, žloutek, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky, květák, 0,3 l smetany a 800 ml vepřového vývaru.
Jako první je potřeba povařit květák. Vezměte si jej tedy před sebe a rozdělte ho na několik částí. Květák důkladně opláchneme studenou vodou a poté začneme ve vroucí vodě vařit, a to na dobu asi 10 minut. Po uplynutí této doby květák z vody vyndáme a necháme okapat. Rozdělte květák na tři stejné díly. Dva z nich je potřeba prolisovat. Teď si vezměte polévkový hrnec. V něm necháte rozpustit máslo, nasypete mouku a upražíte jíšku. Po přípravě jíšky zalijeme vývarem, osolíme podle chuti a rozšleháme. Takto necháme vařit rovněž 10 minut.
Pokračujeme s přípravou květákové polévky
K přípravě směsi můžeme přidat prolisovaný květák. V neposlední řadě přidáme i koření a necháme zalít mlékem. Nyní se blížíme ke konci. Jakmile jste v této částí, přidáme žloutek rozšlehaný ve smetaně. Polévku už nevaříme. Květákovou polévku servírujeme a rozdělíme do talířů poslední část květáku, kterou jsme nenechali prolisovat. Tím polévce dodáme jednak chuť a jednak vzhled.