Spojení espressa a dýně není žádnou novinkou. Tuto podzimní specialitu najdete již tradičně na menu větších i menších kaváren a zkrátka nevěříme, že byste o ní opravdu ještě neslyšeli. Zkoušeli jste už ale dýňové latté připravit doma?
1. Připravte dýňové pyré. Dýni očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ponořte je do hrnce s vodou a vařte po dobu asi 10 minut. Vodu slijte a dýni rozmixujte na pyré.Ingredience
Postup
2. Do menšího hrnce dejte asi 35 gramů dýňového pyré, 100 gramů moučkového cukru, půl lžičky sušeného zázvoru, půl lžičky skořice, špetku pepře, špetku muškátového oříšku, semínka z vanilkového lusku, asi 15 cl vody a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pravidelně míchejte. Voda se začne vypařovat a vytvoří se sirup.
3. Hotový sirup nalijte do čisté sklenice. Část můžete ihned použít a zbytek schovat na později. V lednici vydrží jeden až dva týdny.
4. Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku a vmíchejte do ní lžičku cukru. Do vysoké sklenice dejte asi 3 lžičky dýňového sirupu, přelijte je espressem a horkým mlékem. Navrch přidejte šlehačku, posypte skořicí, pokapejte lžičkou dýňového sirupu a je hotovo!