Upečte si lehoučký letní koláč a použijte do něj jakékoliv sezónní ovoce. Korpusů si můžete připravit víc do zásoby a schovat je v mrazničce na příští použití.
Ingredience na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 85 g másla z lednice
- 1 lžíce krupicového cukru
- 30 g studeného sádla
- 3 lžíce ledové vody
- ½ lžičky soli
Ingredience na náplň:
- 2 tvarohy
- 2 lučiny
- 1 smetana ke šlehání
- mléko
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- čerstvé ovoce
Postup:
- Smíchejte suché ingredience, potom přidejte máslo a sádlo. Nakonec postupně přidávejte vodu. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladit.
- Na pomoučeném vále těsto rozválejte na velikost pečicí formy.
- Předehřejete troubu na 200 °C. Těsto lehce potřete olejem, propíchejte ho vidličkou a dejte na něj alobal. Ten zatižte fazolemi a pečte cca 15 minut. (215 °C).
- Vyndejte z trouby, sundejte alobal s fazolemi a dopečte cca 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Vyšlehejte smetanu se ztužovačem šlehačky.
- V jiné míse smíchejte tvarohy s lučinou, cukrem, na závěr rozřeďte trochou mléka. Opatrně vmíchejte šlehačku.
- Rozetřete ji na vychladlý korpus a posypte čerstvým ovocem.