Při rozhodování o podlaze v kuchyni jsou nejčastější volbou linoleum a keramické dlaždice. Jak vybrat ten nejvhodnější materiál do vaší kuchyně? Shrnuli jsme pro vás výhody a nevýhody obou typů podlah.
Položení a instalace
Linoleum doma položíte jako koberec v několika kusech, sundáte ochranou folii a musíte pořádně zatlačit, aby vám pod ním nevznikaly vzduchové bubliny. Správně položené může vypadat opravdu dobře, ale dlaždičkám se esteticky nevyrovná.
Moderní keramické dlaždice položíte rovněž poměrně snadno, jen to zabere více času. Pokud není podlaha v kuchyni zcela rovná, hodí se dlaždičky mnohem více než linoleum, které na nerovnanou podlahu správně nepoložíte. Linoleum je naopak levnější a hodí, pokud máte omezený rozpočet.
Údržba
Podlaha z linolea vydrží déle než dlaždičky. Linoleum je navíc jednoduché na údržbu. Stačí podlahu pravidelně zametat a vytírat mopem. Pokud se ale na linoleum rozlijí tekutiny při vaření, může to na něm zanechat trvalé stopy.
Keramické dlaždičky je dobré nechat každoročně spárovat specializovanou stavební firmou. Dlaždice jsou navíc méně odolné vůči nárazu a mohou se rozbít, pokud na ně upadne něco těžkého. Při pokládání dlaždic je proto třeba myslet na několik záložních kusů pro pozdější výměnu.
Fyzické vlastnosti
Dlaždičky bývají studenější než linoleum, což může být v zimě nepříjemné. Zároveň jsou tvrdší a z neustálého přecházení po kuchyni vás tak snadněji budou bolet nohy. Navíc je třeba myslet ekologicky a v tomto ohledu je vhodnější linoleum.
Shrnutí na závěr
Pokud trávíte v kuchyni hodně času na nohou, omáčky vám běžně nestříkají po celé kuchyni a potrpíte si na čistotu, bude pro vás lepší volbou linoleum, které je zároveň levnější.
Pokud si potrpíte spíše na estetické hledisko, zvolte spíše dlaždičky.
Zdroj: http://ciprianiconstruction.com