Máte neodolatelnou chuť na pořádnou „čokoládovou bombu“? Dopřejte si lahůdku od cukrářky Adie Suchomelové, čokoládový dort s polevou ganache z čokolády s vysokým procentem kakaa. A rovnou udělejte dva, aby zbylo i pro návštěvu!
Ingredience
- tabulka hořké čokolády (ideálně s obsahem 70 % kakaa a více)
- 250 g másla
- 400 g lískooříškového krému s čokoládou
- 2 lžíce rumu
- 6 vajec
- 200 g mletých lískových oříšků (lze i vlašské)
- 200 ml 30% smetany
- tabulka hořké čokolády (s obsahem 70 % kakaa a více)
Postup
1. Rozehřejte čokoládu nad vodní lázní.
2. Do mísy od kuchyňského robota dejte máslo, lískooříškový krém, rum, 6 žloutků a mleté oříšky a promíchejte na hladkou hmotu, pak pomalu zapracujte rozpuštěnou čokoládu.
3. Ušlehejte sníh ze 6 bílků a opatrně ho přimíchejte k hotové čokoládové směsi.
4. Formu na dort vymažte máslem nebo olejem a vlijte do ní připravené čokoládové těsto. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 40–45 minut. Po upečení nechte vychladnout.
5. Na pečicí plech vysypte celé lískové oříšky a dejte do trouby na 3–4 minuty. Opražené oříšky oloupejte.
6. Připravte polevu – čokoládovou ganache – ve vodní lázni rozehřejte tabulku čokolády spolu se smetanou na mírném plameni a často míchejte.
7. Vyklopte vychladlý dortový korpus a jeho vrchní část potřete připravenou ganache, posypte oříšky a můžete podávat.
Poznámky
O ganache se u nás ještě moc neví, kromě profesionálních cukrářů ji budou znát asi jen ti největší nadšenci výroby dortů a pralinek. Příprava tohoto francouzského krému je přitom poměrně snadná, tvoří ho pouze dvě suroviny – čokoláda a smetana. Ganache se sice skládá jen z čokolády a smetany, ale musí se připravovat pečlivě. Dobře připravená ganache chutná až hříšně skvěle na dortech.