Medovník je dezert, který můžete podávat ke každému obědu. Jeho příprava je ovšem poněkud náročná. Neznamená to však, že byste si ho nemohli udělat doma i vy. Jestliže se budete držet receptu, nemusíte se bát toho, že by se vám medovník nepovedl. Pokud se tak stane, určitě se vám povede napodruhé. Pojďme se společně podívat pod pokličku medovníku.
Medovník a prvotní přípravy
Co se týče ingrediencí, budete překvapení. Medovník není na ingredience nijak náročný. Na přípravu už ovšem ano, což jste se konec konců mohli dočíst i v předchozím odstavci. K přípravě medovníku potřebujete 250 g hery, 300 g krupicového cukru, 350 g až 400 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 3 vejce a tmavý med. K ozdobení si následně můžete zvolit další ingredience. K těm nejvyužívanějším patří například ořechy. Zapomenout nesmít ani na ingredience týkající se krému.
Pro ten je nutné zakoupit 250 až 300 g másla a konzervu karamelového salka. Pro medovník si prvně připravíte vodní lázeň. Zkušenější cukráři s největší pravděpodobností vědí, o co se jedná. Vezmete si hrnec a nalijete do něho vodu. Do hrnce dáte další hrnec nebo misku větších rozměrů, a to z toho důvodu, aby se dno nedotýkalo hladiny. Jakmile voda bude ve stavu varu, přidáte do vrchní mísy nebo hrnce heru a necháte ji rozpustit. Do stejné mísy přidáte vejce, cukr, mouku, jedlou sodu a med.
Pokračujeme s přípravou medovníku
Směs, která se vám vytvoří po přidání všech ingrediencí je potřeba míchat po dobu alespoň 10 minut. Směs musí získat tu správnou barvu, kterou je žlutá až jemně zlatá. Jde o velice náročné míchání. Sami uvidíte, že se u této činnosti relativně zapotíte. Po zhotovení těsta je nutné jej rozdělit na 6 dílů. Tyto díly by měly být stejně velké. Poté vezměte plech a na něho položte pečící papír. Na ten nakreslíte kruh pomocí talíře či jinéhé kulatého pomocníka. Těsto následně natáhnete na tuto kružnici.
Dbejte na to, aby těsto bylo tenčích rozměru. Akci opakujte i u zbývajících dílů těsta. Těsta se nechají péct. Upečené těsta je nutné zbavit všech přesahujících okrajů. Tvary a rozměry by měly být opravdu totožné. Okraje nemusíte vyhazovat, protože se mohou hodit na dokončující práce. Teď přejdete k výrobě krému a posypky. Příprava krému trvá přibližně pár minut. Je zapotřebí smíchat máslo a konzervu karamelového salka. Poté jen krém vyšleháte několik minut. Posypku připravíte z okrajů neboli zbytku, které vám zůstali. K této přípravě vám stačí mísa a ořechy. Vše spojíte k sobě.
Sestavujeme medovník
Sestavování dortu už většina lidí zná. Na to konec konců nemusíte být zkušený cukrář. Krém vždy rozetřete na hotové kulaté těsto. Následně jen přidáváte další a další vrstvy. V konečném důsledku jen potřete medovník krémem a sáhnete po posypce.