Medvědí česnek se dá prakticky použít do všech jídel jako náhrada za česnek, pažitku nebo petržel. My jsme dnes pro vás vybrali tradiční egyptský recept, falafel, který zjemníme použitím medvědího česneku místo toho klasického. Až pomine sezóna medvědího česneku, můžete pro změnu vyzkoušet falafel s řepou a polníčkem.
Ingredience
- 200 g cizrny namočené přes noc
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mletých mandlí
- 40 gramů medvědího česneku
- 1 červená cibule
- 1 lžička koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- pepř
Postup
1. Do robotu nebo mixéru dejte cizrnu, medvědí česnek, cibuli a mixujte, ne však úplně do hladka.
2. Poté přilijte olivový olej a krátce ho vmíchejte.
3. Směs vložte do větší mísy, přidejte mandle, kmín, prášek do pečiva, koriandr, sůl a pepř a smíchejte.
4. Nechte v lednici odležet dvě hodiny.
5. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Namočenýma rukama vytvarujte ze směsi stejně velké koule a vyskládejte je na plech.
6. Koule zlehka potřete olivovým olejem a pečte cca 25 minut, dokud nezačnou zlátnout.
7. Servírujte s jogurtem ochuceným bylinkami. Do něj můžete také zamíchat medvědí česnek.