Lehkost a uspokojivá paleta chutí asijské kuchyně si získala srdce i zarputilých svíčkařů a milovníku knedlíků. Před deseti lety jsme se cpali kung-paem s rýží, o pár let později nás zavalila tsu-nami s pojízdnými pásy a mini talířky se sushi, oblibu si získalo také thajské curry a v posledních dvou letech je kulinářským hrdinou především vietnamská kuchyně. Je načase se zase posunout, tentokrát trendy přicházejí z Havaje. Hypem letošního léta je ve světě chutí tuňákový salát Poh-keh [pouké].
V letních měsících jíst tuňáka z konzervy s majolkou a vajíčkem ve francouzském salátu Niçoise může působit těžce na zažívání. Volte raději lehkou a chutnou havajskou variantu, která svou neskutečnou popularitu získala především v australské Sydney, která dlouhodobě udává trendy v gastronomii. Surfaři z Bondi beach (nejoblíbenější městské pláže na světě) svou kondici udržují nejen díky sportu. Jejich nesmrtelné kombo, které láme dívčí srdce, je jasné; vlny ve vlasech od mořské soli, bílé zuby, six-pack na břiše a zdravý životní styl.
Máte-li v oblibě především sushi, rybí tataráky a ceviche metodu, připravte se na chuťovou bombu, která všechny tři zmíněné techniky spojuje. Budeme se bavit o salátu poke, který se skládá z na kostky nakrájeného tuňáka (ideálně typ yellowfin), který má ideální texturu. Jeho masitá chuť nahradí jakýkoliv hovězí steak, a proto se nemusíte bát, že byste se z poke nenajedli. Nakrájené rybí maso stačí dochutit kvalitní sojovou omáčkou, sezamovým olejem, sezamovými semínky (nejlepší je kombinovat černé a bílé), nakrájenou jarní cibulkou a wakame či hijiki mořskými řasami. Ty se dají koupit v obchodu s asijskými potravinami a jejich příprava je velmi jednoduchá. Stačí je pět minut namáčet v horké vodě. Havaj ale poke považuje za fastfood. Jeho příprava trvá pár minut a dá se sehnat na každém rohu. V Americe by ho přirovnali například k hamburgeru, který se stal naprostým hitem po celém světě. A i díky tomu existuje tisíc způsobů, jak ho připravit. Stejně tak se nemusíte v přípravě poke držet pravidel. Skvěle chutná v kombinaci s ingrediencemi, mezi které patří například avokádo, okurka, drcené oříšky, limeta, med pro sladkost, či najemno nakrájené hřebenatky.
Přečtěte si také: