Miso pasta se používá jako dochucovadlo do pomazánek, salátů, marinád, luštěninových a dalších jídel. Exotický salát z Wakame řas je plný chuti a vitaminů, řasa má nasládlou chuť a jemnou strukturu. Najdete v ní potřebné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B, C, K, E, vápník, sodík, jód, železo. Navíc je bohatá na vlákninu.
Ingredience na Miso:
- 1 l vody nebo vývaru z Shitake
- 8 ks sušených Shitake
- 2-4 PL miso pasty dle díly pasty
- 1 balení tofu
- 1 svazek jarní cibulky
- malá hrst řasy Wakame
- 4 lžičky opraženého sezamu
- 4 lžičky cukru 1 palec zázvoru nakrájený na cm plátky
- sójová omáčka
Ingredience na Wakame salát:
- 1 balení řas Wakame
- bílá ředkev
- jarní cibulka
- sezam
- chilli papričky
- limetková šťáva
- mirin
- ocet
- sezamový olej
- sójová omáčka
Postup přípravy Miso polévky:
- Řasy namočte do studené vody na 15 minut a nechte nabobtnat, poté zceďte a vodu použijte na polévku.
- Sušené houby Shitake se vaří cca hodinu, aby byly měkké. Do vody přidejte cukr a sójovou omáčku, také zázvor na plátky. Po uvaření houby nakrájejte na plátky a vývar z hub nechte na polévku.
- Scezenou vodu z řas a vývar z hub dejte do hrnce, případně přidejte vodu, abyste měli dohromady 800 ml vývaru.
- Jarní cibulku omyjte a nakrájejte na šikmá kolečka. Tofu nakrájejte na malé kostičky.
- Do polévkové misky naaranžujte houby, tofu, jarní cibulku a sezam. Vývar přiveďte k varu a přidejte miso pastu, hned vypněte plamen, miso pasta se nesmí vařit – ztrácí tak své cenné látky. Rozmíchejte a dávejte do misek.
- Miso polévka je rychlá záležitost – pokud zvolíte čerstvé houby (Shitake a Hlívu), stačí houby vařit jen 3 minuty ve vývaru z řas. A polévka je za 5 minut uvařená.
Postup přípravy Wakame salátu:
- Řasy namočte do vody. Tu potom sceďte a vylijte.
- Ochuťte limetkovou šťávou, přidejte mirin, případně ocet, sezamový olej, sojovou omáčkou.
- Ředkev a papriku nakrájejte na tenké nudličky, cibulku na šikmá kolečka, chilli papričky najemno.
- Promíchejte, dochuťte. Na závěr můžete posypat sezamem.