Hustá, krémová a jemná, taková je naše netradiční obdoba klasické bramboračky. Navíc jsme do ní přidali například kapustu. Ideální pokrm pro chladné dny! Rádi si ji připravujeme k večeři, a protože je hodně sytá, jíme ji jako hlavní jídlo.
Ingredience
- 1 velká cibule
- 2 velké mrkve
- 150 g slaniny
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 8 větších brambor
- 600 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 33% smetana
- 5 listů kapusty
- petržel
- sůl
- pepř
Postup
1. Osmažte slaninu ve větším hrnci, poté ji dejte do větší mísy. Pokud v hrnci zbyde moc oleje, trochu ho vylejte. Na oleji ze slaniny opečte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, cibuli.
2. Poté přidejte prolisovaný česnek a povařte další minutu.
3. Nakrájejte brambory na menší kostičky, dejte do hrnce společně se slaninou, vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
4. V jiném hrnci nechte rozpustit máslo, vmíchejte mouku a míchejte další dvě minuty. Za stálého míchání přilijte smetanu, míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přidejte nakrájenou kapustu.
5. Obě směsi spojte, dochuťte a podávejte.
Poznámky
Část slaniny si můžete nechat na posypání polévky na ozdobu, stejně tak polévka získá, když ji posypete čedarem.