Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého východu. Recept je možné připravit na mnoho různých způsobu, ale tím úplně nejznámějším je jeho řecká varianta. Právě takou pravou řeckou musaku si dnes připravíme!
1. Začněte přípravou rajčatové omáčky. Oloupanou cibuli nakrájejte na jemno a nechte jí zezlátnout v menším kastrůlku na troše olivového oleje. Přidejte rajčata pokrájená na větší kusy, dvě lžíce olivového oleje, skořici, med, sůl a pepř a vařte asi 25 minut na mírném ohni. 2. Lilky omyjte a nakrájejte na kolečka. Posypte solí a nechte vyplakat. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Vysoký pekáč vymažte olejem a nakrájené brambory do něj naskládejte. Přidejte asi tři lžíce rajčatové omáčky, která se mezitím vaří a dejte brambory na chvíli (5 – 15 minut) zezlátnout do trouby. 4. Lilky opečte na pánvi vymazané olivovým olejem a vyndejte na stranu. Ve větším hrnci rozehřejte 30 g másla a dejte opéct mleté maso. Osolte a opepřete. Po chvíli přidejte rajčatovou omáčku a vařte na mírném ohni. 5. Připravte si bešamel. V menším hrnci zahřejte 20 g másla, přidejte mouku a dobře míchejte. Pomalu přilévejte mléko a nepřestávejte míchat. Bešamel bude hotový asi za 10 minut. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. 6. Začněte se skládáním vrstev. Na opečené brambory dejte polovinu směsi masa s rajčatovou omáčkou, pokračujte polovinou opečených lilků, další vrstvou masa s omáčkou a druhou polovinou lilků. Zakápněte olivovým olejem,zalijte bešamelem a posypte sýrem. 7. Pečte v troubě předehřáté na 200°C po dobu asi jedné hodiny.Ingredience
Postup