Pokud jste si ve specializovaném obchodě dali masové koule a hledáte na ně recept, tady je. Jsou trochu jiné, než děláme my. Mají krémovější chuť, jiné koření a voní severem. Navíc se hodí na zimní dny, jako jsou právě teď.
Ingredience
- 1 kilo mletého hovězího masa
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíce petržele
- lžička muškátového oříšku
- 2 cibule na jemno nakrájené
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička červené papriky
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 lžic másla
- 3 lžíce mouky
- 200 ml hovězího vývaru
- 150 ml smetany
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup
1. Smíchejte mleté maso s petrželí, strouhankou, cibulí, paprikou, osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte koule.
2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Vložte masové koule a osmažte je ze všech stran. Poté je odložte do mísy, přikryjte alobalem.
3. Do té stejné pánve přidejte 4 lžíce másla a mouku a míchejte, dokud mouka nezhnědne. Vmíchejte vývar a smetanu. Přilijte Worcestrovou omáčku, hořčici a za stálého míchání přiveďte k varu. Dochuťte omáčku solí a pepřem.
4. Vraťte do omáčky masové koule, nechte je prohřát a můžete podávat. Jako přílohu doporučujeme čínské nudle nebo rýži.