Mangold by se dal označit za přehlíženého příbuzného špenátu. A přehlíženého zcela zbytečně! Oproti špenátu má totiž ořechovější chuť a nikdy nechutná ostře ani palčivě. Vyniká obsahem železa, ale tělu dodá také vápník, draslík nebo fosfor. Vyzkoušejte zapečený mangold.
1. Mangold pořádně omyjte a oddělte stonky od listů. Vše nakrájejte na menší kousky.Ingredience
Postup
2. Nakrájené stonky dejte vařit do osolené vody na dobu asi 10 minut. Ve stejné vodě poté vařte také listy po dobu asi 5 minut. Nechte okapat.
3. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte asi 20 gramů másla a dejte na ní opékat česnek. Po chvíli přidejte i předvařené listy mangoldu.
4. Do zapékací misky dejte nejprve uvařené stonky a následně i opečené listy s česnekem. Přelijte směsí mléka, vajec, kukuřičného škrobu, zakysané smetany, soli, pepře a muškátového oříšku. Posypte vrstvou bohatou sýra.
5. Pečte v troubě předehřáté na 200°C po dobu asi 35 minut.