Zdravý, vláčný dort, připravený z mrkve, jablek a oříšků s krémem z čerstvého sýra. Neříkejte, že nemáte chuť :). Americká klasika v úpravě Sladké Adie nemá chybu.
Ingredience
- 150 g másla
- 180 g mouky
- 120 g třtinového cukru
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 150 g vlašských ořechů
- 150 ml jablečného pyré (svařená jablka)
- ¼ kg mrkve
- 1 lžička vanilkového extraktu
- KRÉM:
- 400 g čerstvého sýra (typu Lučina)
- 6 lžic moučkového cukru
- 100 g hrubých kokosových hoblin
Postup
1. Oloupejte a nastrouhejte mrkev nahrubo. V rendlíku rozehřejte máslo. Cukr krupici a třtinový cukr nasypte do šlehací mísy, přidejte 3 vejce a promíchejte. Opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo. Předehřejte troubu na 180°C horní a spodní ohřev. Mouku nasypte do mísy a vmíchejte k ní skořici, sodu, kypřící prášek a špetku soli.
2. Ke směsi cukru a vajec přimíchejte jablečné pyré a směs mouky. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské ořechy, vanilkový extrakt a promíchejte.
3. Kulatou formu na dort (průměr cca 20 cm) vymažte a vlijte do ní ½ těsta. Pečte nadvakrát po dobu cca 30 minut.
4. Příprava krému – v míse utřete čerstvý sýr s cukrem a rozdělte ho na dvě poloviny. Jedna přijde dovnitř dortu (mezi dva upečené korpusy) a druhá navrch. Pospyte kokosovými hoblinami, můžete krájet a podávat.