Letní horka jsou ubíjející a pokud zrovna nemáte vedle chalupy příjemně chladivý bazén nebo řeku na smočení, zbývá už jen odpočívat ve stínu s půllitrem v ruce. Co takhle ale do vaší nachlazené plzničky přidat babiččinu nakládanou okurku? To je nový trend přicházející z Ameriky.
Před pár lety se začaly namísto citrónu dávat do Gin&Tonicu okurky. Hlavním efektem bylo zjemnění chuti štípavého ginu. Do drinku, který obsahoval přirozené antimalarika (quinin), a který pochází z Brity kolonizované Indie, se přidává nahořklý indický tonik, jehož chuť je nejlépe vyvážená trochou kyselé a trochu nasládlé chuti okurky. V poslední době se touto formulí inspiroval i šampión nakládaných produktů z amerického Michiganu, Joe McClure, který do svého oblíbeného světlého ležáku jednoho dne hodil kus své vítězné kyselé okurky naložené v nálevu z peperoncina a oliv. Obě přísady letního must-drink pití jsou kvašené a proto se zdá, že k sobě našly cestu, která nevede zpět. Hořké pivo a kyselé nakládačky poskytují chuťovou rovnováhu, která člověku způsobí pocit několika uspokojivých chutí najednou. Už ve starém asijském učení feng-shui se v pravidlech dokonalého pokrmu či nápoje mluví o nutnosti obsáhnout co největší počet z šesti rozpoznaných chutí; sladké, slané, kyselé, pálivé, hořké i umami, neboli trpké. A o tom zase příští týden.
Autor článku: Ráchel Smékalová