iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Medic TV – pro Vaše zdraví

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?

Rádce Mňam TV: Čemu se vyhnout při úpravě ryb

Z lednice rovnou na pánev, přepálené máslo, pomoučnění… tím vším si kazíme chuť rybího masa. Příprava masa a ryb patří mezi ty nejobtížnější práce v kuchyni. Jak ryby připravit tak, aby nebylo maso vysušené ani rozmáčené? Jak zabránit nepříjemnému zápachu? Čtete dál a dozvíte se, jak se vyhnout nejčastějším chybám při přípravě ryb.

 

Příprava ryby ihned po vyndání z lednice

První chyba, které se dopustí většina amatérských kuchařů, je příprava ryby ihned po vyndání z lednice. Dobře víme, že čerstvost ryby je důležitá a tak dáme maso do lednice ihned po návratu z obchodu a vyndáváme jej až těsně před přípravou. To je ale špatně. Stejně jako v případě jiných druhů mas by si i ryba měla chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Pokud rybu vaříte ihned po vytažení z lednice, její povrch se snadněji převaří, zatímco vnitřek bude potřebovat delší a vyšší teplotu, aby byl správně uvařený. Pokud rybu připravujete na sucho, snadněji se vysuší. Ideální je vyndat rybu z lednice 15 minut před její přípravou.

 

Příliš vysoká teplota

Důležité je udržet v rybím mase dostatek vody a zároveň dosáhnout srážení bílkovin. Rybí maso se začíná vařit už při 50°C a jde to proto velmi rychle. Při přípravě by voda neměla překročit 70°C. To nejlépe ohlídáte kuchyňským teploměrem. Při přípravě na pánvičce by pánev měla být rozehřátá, ale ne příliš. Filet je nejlepší položit na stranu s kůží, snížit teplotu a pánev přikrýt.
 

 
Použití másla

Ryba potřebuje ke svému dokonalému propečení čas a ten vede při přípravě na čistém másle bez dalších tuků k přepálení másla. Abyste tomu zabránili, můžete použít přepuštěné máslo nebo přidat trochu olivového oleje. Pokud si chcete vychutnat chuť másla, můžete jej také připravit zvlášť a rybu s ním na závěr polít.

 
Pomoučnění

Pomoučnění rybího filetu a jeho příprava na másle patří mezi klasické recepty našich babiček. Mouka s máslem se ale na pánev přichytává a zajistí spíš „rozmáchanost“ než křupavost. Pokud máte na chuť na smaženou rybu, rybu zkrátka opravdu obalte a usmažte.

 

Příliš koření

Než přidáte koření, vzpomeňte si, že pepř se přidává až po tepelné úpravě, aby se nespálil. Mořské ryby navíc přirozeně obsahují sůl. Ideální je maso připravit bez přísad a podle chuti dosolit nebo opepřit na talíři. Pokud připravujete omáčku, můžete jí na talíř dávat zvlášť a vychutnat si tak i čistou chuť rybího masa.
 

 
Vyhazování hlavy, šupin a kostí

Obvykle máme ve zvyku 70% ryby vyhazovat, zatímco třeba v Japonsku se z ryby spotřebuje téměř vše. Zjistěte si, jak se dají jednotlivé části ryby využít a připravte si z nich třeba sůl.

 

Vyhýbání se rybám kvůli zápachu

Při přípravě ryb vzniká typický zápach, který může být snadno neutralizován použitím vinného octa, citronové šťávy nebo bílého vína. Nepříjemný zápach se zhoršuje, pokud rybu převaříte. Nejlepší metodou je zkrátka pomalá příprava za nižší teploty a přidat některou ze zmíněných surovin.

 

Zdroj: http://madame.lefigaro.fr

Rádce Mňam TV: Čemu se vyhnout při úpravě ryb was last modified: 2 ledna, 2018 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Manuál: základní pravidla ochucování (1.díl)

Úroda zelených fazolek – jak je chutně připravit?

Jak se stát expertem na přípravu vajec (2.díl)

PŘIPRAVTE SI SAMI DOMA: Placky paratha

Došly vám kvasnice? Začněte doma pěstovat kvásek

Piškot

Ověřené tipy na přípravu piškotového těsta

Slide 1
Právě hraje

Pizzaři z Parmy

Epizoda: 1

Chlapci se připravují na svůj velký výlet do Parmy návštěvou nejlepší pizzerie v Cardiffu a poté uvaří vlastní pi...

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Skryté cukry ve zdravě vypadajících potravinách

  • 5 potravin, které přirozeně posilují imunitu

  • Druhy ovoce, které pomohou doplnit některé vitamíny a minerály při vegetariánské či veganské stravě

  • Jaké zdravotní přínosy přináší pití kombuchy?

  • Chybí vašemu tělu železo?

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

Chcete-li zjistit, s kým jsme v minulosti spolupracovali, navštivte prosím tuto stránku.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2025 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.



Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku.
Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.


Akceptovat vše
Více info


Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT