iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže

Nejčastější chyby v kuchyni, které vás mohou připravit o zdraví

Kvalitní maso je základem vynikajícího pokrmu, ale samo o sobě na to rozhodně nestačí. Suroviny je zkrátka potřeba nejen dobře vybrat, ale také připravit. Často se tak bohužel dopouštíme chyb, za které platíme naším zdravím. Jaké jsou nejčastější chyby, kterým se při přípravě pokrmů vyhnout?
 

Přepálený tuk

Olej zahřátý na vysokou teplotu automaticky neznamená riziko pro zdraví. Vše záleží na druhu oleje a použité teplotě. Žádný olej by ale neměl být zahříván pořád dokola, jako tomu může být v případě olejů používaných ve fritézách, protože se tím mohou tvořit nové sloučeniny, v některých případech dokonce toxické. Pokud si ale do fritézy zvolíte ten správný olej, nepřehříváte ho a často jej vyměňujete, vše je v naprostém pořádku. Oleje by zkrátka neměly být zahřívány nad svůj kouřový bod, který zjistíte z jednotlivých obalů. Kouřový bod některých olejů:
 

  • Lněný olej: asi 107 °C.
  • Olej z vlašských ořechů: asi 160 °C.
  • Olivový olej: asi 180 °C.
  • Řepkový olej: asi 250 °C.
  • Avokádový olej: asi 271 °C.
     

A co máslo? Máslo zahřívané na příliš vysokou teplotu a příliš dlouhou dobu reaguje zhnědnutím. Jde o reakci bílkovin a cukrů a takové spálené máslo se stává nezdravým. Pokud se vám jednou stane, že máslo připálíte a nevadí vám jeho chuť, rozhodně nemusíte jídlo hned vyhazovat. Dejte si ale dobrý pozor, aby se vám to nestávalo pravidelně. Kouřový bod másla je asi 120°C.
 

Časté grilování a připravování jídel za vysoké teploty

Barbecue a grilované maso mohou být opravdu nezdravé. Při vysokých teplotách vznikají rakovinotvorné látky, které se v těle ukládají a kumulují. Opět ale platí, že záleží na tom, jak často si takové maso dáváte. Pokud grilujete jednou za čas, není důvod k panice a klidně si grilování užijte. Jednotlivé typy přípravy masa byste ale měli pravidelně střídat a opět platí: všeho s mírou.
 

Zdroj: http://madame.lefigaro.fr

Nejčastější chyby v kuchyni, které vás mohou připravit o zdraví was last modified: Červenec 21st, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Co jíst po cvičení aneb vytěžte ze cvičení maximum

Protizánětlivý olej, který nebudete chtít dát z ruky

Jak předejít civilizačním nemocem? Jezte více vlákniny!

Máte špatnou náladu? Tyhle zdravé dobrůtky vám ji zaručeně zvednou

Ovoce

Pozor na zrádný cukr v ovoci! Může uškodit vašemu zdraví

Proč jíst zeleninu: Bojuje s alergiemi

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Zázračné kimči – lék nejen na podzimní nachlazení

  • Tipy na přípravu těch nejlepších plněných těstovin

  • 5 tipů na pečení koláčů jako od profesionálů

  • Víte, proč se na Halloween dlabou dýně?

  • Připravte si pečené kaštany, dobrotu, která patří k chladnému počasí

  • Ptejte se redakce: Vše o jablkách

Tipy pro zdraví

  • Máte špatnou náladu? Tyhle zdravé dobrůtky vám ji zaručeně zvednou

  • Antioxidanty v hlavní roli: Rakytník pomáhá proti nachlazení

  • 10 věcí, které byste měli vědět o kávě

  • Každé sedmé dítě u nás je obézní. Jak to změnit?

  • 5 potravin, které vás v těchto vedrech zaručeně ochladí

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Poděbradská 786/65a, 198 00, Praha 9, Hloubětín, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňau TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2019 © S&P Broadcasting a.s., Poděbradská 786/65a, 198 00, Praha 9, Hloubětín. Všechna práva vyhrazena.