Kvalitní maso je základem vynikajícího pokrmu, ale samo o sobě na to rozhodně nestačí. Suroviny je zkrátka potřeba nejen dobře vybrat, ale také připravit. Často se tak bohužel dopouštíme chyb, za které platíme naším zdravím. Jaké jsou nejčastější chyby, kterým se při přípravě pokrmů vyhnout?
Přepálený tuk
Olej zahřátý na vysokou teplotu automaticky neznamená riziko pro zdraví. Vše záleží na druhu oleje a použité teplotě. Žádný olej by ale neměl být zahříván pořád dokola, jako tomu může být v případě olejů používaných ve fritézách, protože se tím mohou tvořit nové sloučeniny, v některých případech dokonce toxické. Pokud si ale do fritézy zvolíte ten správný olej, nepřehříváte ho a často jej vyměňujete, vše je v naprostém pořádku. Oleje by zkrátka neměly být zahřívány nad svůj kouřový bod, který zjistíte z jednotlivých obalů. Kouřový bod některých olejů:
- Lněný olej: asi 107 °C.
- Olej z vlašských ořechů: asi 160 °C.
- Olivový olej: asi 180 °C.
- Řepkový olej: asi 250 °C.
- Avokádový olej: asi 271 °C.
A co máslo? Máslo zahřívané na příliš vysokou teplotu a příliš dlouhou dobu reaguje zhnědnutím. Jde o reakci bílkovin a cukrů a takové spálené máslo se stává nezdravým. Pokud se vám jednou stane, že máslo připálíte a nevadí vám jeho chuť, rozhodně nemusíte jídlo hned vyhazovat. Dejte si ale dobrý pozor, aby se vám to nestávalo pravidelně. Kouřový bod másla je asi 120°C.
Časté grilování a připravování jídel za vysoké teploty
Barbecue a grilované maso mohou být opravdu nezdravé. Při vysokých teplotách vznikají rakovinotvorné látky, které se v těle ukládají a kumulují. Opět ale platí, že záleží na tom, jak často si takové maso dáváte. Pokud grilujete jednou za čas, není důvod k panice a klidně si grilování užijte. Jednotlivé typy přípravy masa byste ale měli pravidelně střídat a opět platí: všeho s mírou.
Zdroj: http://madame.lefigaro.fr