Pomazánky všech možných druhů jsou v našich končinách velmi oblíbeným pokrmem ke snídani, svačině nebo ke studené večeři. Pokud jste ještě nevyzkoušeli pomazánku z tofu, tak vám ji vřele doporučujeme. Můžete ji použít na chlebíčky pro návštěvy nebo jen tak s čerstvým pečivem. K její přípravě můžete použít suroviny, které vám chutnají nejvíce, protože fantazii se meze nekladou. My vám zde dáme tip, který vám určitě zachutná.
Budete potřebovat:
- 1 balení lahůdkového nebo uzeného tofu
- 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí (to nejsou kvasnice)
- 1 menší cibule
- 2 sterilované okurky
- 1 lžička hořtice
- 3 lžíce ochucené majonézy
- nať z jarní cibulky
- zelená petržel nebo pažitka
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Co je lahůdkové droždí?
Lahůdkové droždí jsou inaktivované kvasnice, které se nedají použít ke kynutí, jako klasické kvasnice. Nezpůsobují nadýmání a jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů a jiných cenných látek. Jedná se o bezlepkovou potravinu, kterou můžou jíst i celiaci. Koupíte je běžně v supermarketech a v obchodech se zdravou výživou. Lahůdkové droždí je výborné k dochucení polévek, pomazánek, salátů a také naší pomazánce dodá vynikající chuť.
Postup
Lahůdkové nebo uzené tofu, které je na rozdíl od bílého tofu už ochucené, rozdrobíme mezi prsty nebo nastrouháme na hrubém struhadle do misky. Cibuli, nať z jarní cibulky a petržel nebo pažitku nasekáme, okurky nastrouháme na jemném struhadle a spolu s ostatními surovinami přidáme k tofu. Osolíme a opepříme podle chuti a zakápneme citronem. Všechno dobře promícháme vidličkou a dáme vychladit do lednice. S čerstvým pečivem si tuto pomazánku určitě oblíbíte. Dobrou chuť.