Po těžkém nedělním obědě u babičky můžete mít sice někdy pocit, že prasknete. Ve skutečnosti se ale po krátké procházce s chutí pustíte do bábovky nebo žloutkových věnečku. Nicméně na světě skutečně existují jídla, po kterých sice neprasknete, ale jejich konzumace je tak trochu ruská ruleta a kulinářský zážitek vás může stát život. Tohle je seznam jídel pro ty nejodvážnější!
Fugu
Zatímco čekáte na pokrm připravený s rybou fugu, rozhodně byste neměli personál restaurace ničím provokovat. V tomto případě totiž neriskujete jen nějaký ten vlas na talíři. Fugu obsahuje malé množství jedu zvaného tetrodoxin, který zasaženou oběť zcela paralyzuje a ta se potom zcela při vědomí pomalu udusí. Ryba je ale také velmi chutná! Kuchaři, kteří chtějí rybu fugu ve své restauraci podávat musí projít několikaletým tréningem a při praktické zkoušce vlastnoručně připravenou rybu ochutnat. Už jen za to na ně buďte milí.
Čtyřnásobný bypass burger
Pokud zajdete na večeři do restaurace s názvem The Heart Attack Grill (Srdce zastavující gril), pravděpodobně víte, do čeho se pouštíte. Výjimkou nejsou zákazníci, kteří restauraci opouštějí v bezvědomí. Největší (doslova!) specialita restaurace obsahuje 8 000 kalorií a skládá se z hamburgeru (plněného masem, sýrem a slaninou), máslovým koktejlem a plochých hranolek smažených v sádle. Ještě máte hlad?
Sannakji
Pokud jste někdy toužili ochutnat pokrm se syrovou chobotnicí, která se při vložení do úst ještě stále kroutí, tenhle pokrm raději vynechte. Problémy mohou způsobit přísavky na chapadlech a může dojít k udušení.
Ackee
Ackee je ovoce a ovoce je přeci zdravé, nebo ne? Tento tropický druh ovoce je spolu s treskou národním jídlem Jamajky. Když se ale ackee konzumuje nezralé, přezrálé, nebo se neodstraní semínka, může být nebezpečné a způsobit kóma nebo dokonce smrt. V celé konzumaci je tak opět pořádná věda a dovoz tohoto ovoce je ve většině částí světa naštěstí zakázán.
Casu Marzu
I ti největší milovníci silných vyzrálých sýrů by před tímto sýrem na talíři raději pár kroků couvli. Sýr vyrobený v Sardínii sice ze začátku připomíná pecorino, při bližším pohledu ale uvidíte živé larvy, které se do sýru nasazují, aby natrávily tuky a udělaly sýr jemnější. Po konzumaci mohou larvy přežívat v tavícím traktu a způsobit nevolnost, zvracení a průjem.
Zdroj: http://www.shortlist.com/