Správná příprava některých pokrmů závisí často na teplotě, na kterou zahřejete pánev nebo hrnec. Taky často řešíte, jestli je před vařením zahřát? Třeba perfektně připraveného steaku, osmahnuté cibulky nebo nejlepších al dente těstovin docílíte použitím velkého plamene a vysoké teploty. Někdy se ale vaší zbraní v kuchyni stává právě studená pánev nebo hrnec. My vám prozradíme, jak to s nimi ve skutečnosti je.
Vypečení tuku ze slaniny
Když položíte na silně rozpálenou pánev plátky slaniny bez tuku, osmahnou se ve vteřině, aniž by se vypekl jakýkoliv tuk. Tento způsob je vhodný pro fajnšmekry, kteří rádi žvýkají poněkud „gumovou“ slaninu. K tomu, abychom dosáhli krásně křupavé slaniny, potřebujeme dostat tuk ze slaniny na pánev, ne ho uchovat ve slanině. Opékejte slaninu na studené pánvi pomalu a na mírném ohni a budete odměněni tukem k dalšímu použití, který slanina pustí a krásně křupavou slaninou.
Přečtěte si také: TESTUJEME ZA VÁS: PLASTOVÁ NEBO DŘEVĚNÁ VAŘEČKA?
Příprava česnekových konfitů
Konfitovaný česnek se připravuje na studené pánvi. Do studeného oleje vhodíte celé stroužky česneku. Poté se nechá celá směs vychladnout. Výsledkem je olej s česnekovou příchutí a křehké stroužky česneku, perfektní na namazání na toast nebo na přidání do restovaných jídel nebo omáček. Klíčem k rozvinutí chuti česneku je zahřívání česneku dohromady se studeným olejem.
Pražení semínek a koření
Drobná semínka, třeba ta sezamová nebo koření, jako kmín či fenykl, chutnají lépe, když se opraží. Pokud je rovnou vhodíte horkého hrnce, spálí se a zčernají ještě před tím, než se opečou jak zvenku tak zevnitř. Proto semínka nasypejte na studenou pánev a pomalu je zahřívejte.
Správná příprava vajec natvrdo, naměkko
Když pustíte studené vajíčko, právě vytažené z lednice, do horké vody, extrémní změna teploty pravděpodobně způsobí to, že skořápka praskne a bílek vybublá z trhlinky ven. Což někdy nemusí být takový problém, ale pokud je prezentace pokrmu důležitá, tenhle trik vám pomůže.
Zdroj: www.bonappetit.com