Svatomartinská husa už je v troubě a je jasné, co do ní pak přidat, aby se řádně využila a aby byla dnešní sváteční atmosféra úplná. Přece svatomartinské rohlíčky! Recept na ty naše je obzvlášť vypečený. 🙂
Ingredience:
Na těsto:
- 550 g polohrubé mouky
- 350 g másla
- 1 smetana ke šlehání
- špetka soli
Na ořechovou náplň:
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 bílek
Na dokončení:
- 1 žloutek na potření
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Ingredience vyndejte půl hodiny přes pečením z lednice. Smíchejte všechny suroviny na těsto.
- Oddělte z něj osm dílů. Ty pomocí válečku vyválejte na placky. Rozkrojte je na 4 díly.
- Smíchejte suroviny na náplň. Dvě lžičky každé náplně rozdělte na dílky těsta a vytvarujte z něj a upevněte rohlíček.
- Rohlíčky rozmístěte na pečicí papír na plechu, potřete každý žloutkem a pečte asi 20 minut na 180°C.
- Po upečení nechte rohlíčky mírně vychladnout, abyste je mohli uchopit do ruky a obalte je v moučkovém cukru.
Tip: Na závěr můžete rohlíčky ozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem.