V pořadí páté číslo je na světě. Hlavní téma je tentokrát tak trochu nostalgické. Zavzpomínali jsme na oblíbenou anketu Zlatý kuchař, kterou každým rokem pořádala naše redakce. Zároveň jsme se rozhodli zjistit, jak se některým našim „zlatým kuchařům“ podařilo zvládnout nelehké období, které snad už je za námi, co právě teď dělají a zdali zůstali věrní krásnému oboru gastronomie.
Bude se spropitné legalizovat? Žhavé téma, o kterém se hovořilo i před pandemií. Spropitné mají zakotveno v právním řádu například v Německu, Rakousku, Irsku, ve Spojeném království nebo v Rumunsku. Doufejte, že i u nás dojde v této věci k posunu.
Dlouho očekávané omezení používání jednorázových plastů se blíží. Díky sílícímu tlaku na ochranu životního prostředí byla před více než dvěma lety přijata Evropským parlamentem a Radou směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na naše životní prostředí. Přečtete si na straně 6‒7.
Máme tady podzim, ke kterému neodmyslitelně patří zvěřina. Na co si při nákupu dávat pozor, co jednotlivým druhům zvěřiny sluší nejlépe, nejen to, ale i spoustu jiných zajímavých informací se dozvíte v článku Zvěřina a co k ní patří.
Kdo by se nechtěl v hotelovém pokoji cítit jako doma? Požadavky hostů na vybavení pokojů v ubytovacích zařízeních jsou stále náročnější. Hodnotí se kvalita, praktičnost, moderní zařízení, nejrůznější vychytávky pro větší pohodlí klientů a v poslední době se také samozřejmě zvýšily nároky na hygienu.
Ani tentokrát nebude chybět rozhovor. A sice s šéfkuchařem Davidem Šaškem, pro kterého je ideální, když je skvělé jídlo a skvělý servis v harmonii. A kde hledá inspiraci? Různě, nejvíc asi když vidí spoustu surovin pohromadě. Třeba v tržnici nebo v lexikonu surovin.
Odzvonilo zájmu o osvěžující koktejly a milovníci kvalitního alkoholu zaměřují svoji pozornost na hřejivé typy nápojů, hlavně na pálenky všeho druhu. Nechte se inspirovat ušlechtilými destiláty, které zahřejí nejen vaše tělo, ale i duši.
Samozřejmě jsme nemohli prozradit vše, co se dočtete v předposledním čísle toho roku. A věřte, že toho není málo.