Pokud máte rádi kuskus a ještě jste nevyzkoušeli bulgur, předvařenou celozrnnou zeleninu, určitě jděte do toho, bude vám chutnat. Tento recept jsme pro vás upravili tak, aby vás překvapil svou vyváženou chutí, které nebudete mít dost. Navíc je, stejně jako kuskus, snadný na přípravu.
Ingredience
- 200 g bulguru
- 1 avokádo
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 cm zázvoru
- 200 g mraženého hrášku
- 1 granátové jablko
- šťáva z půlky citronu
- korinadr mletý
- pálivá paprika
- mletý římský kmín
- rukola na posypání
- sůl
- pepř
Postup
1. Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek i se slupkou velkým nožem stlačte a rozdrťte, poté ho oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na oleji nechte zezlátnout.
2. Cibuli a česnek zasypte mletým koriandrem, pálivou paprikou, kmínem, kousky zázvoru. Promíchejte a nechte rozvonět.
3. Zalijte trochou vařící vody, přidejte mražený hrášek a nechte ho rozmrazit.
4. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu.
5. Bulgur připravte podle návodu na sáčku. Většinou se vaří 15 minut a pak se nechá ještě 5 minut odpočinout.
6. Hotový bulgur zalijte vychladlou nebo vlažnou zálivkou, ozdobte nakrájeným avokádem, semínky granátového jablka, rukolou a můžete podávat.
Poznámky
Bulgur má lehce oříškovou chuť, je lehce stravitelný a nenadýmá. Na první pohled vás možná nezaujme, vypadá jako obyčejná pšenice, ale když ho ochutnáte, budete příjemně překvapeni. Obsahuje vlákninu, vitamíny, minerály. Pokud chcete, aby byl salát ještě křupavější, přidejte do něj navíc řapíkatý celer.