Chybí vám vzhledem k situaci České republiky oblíbené speciality Řecka? Pak si je snadno můžete udělat i doma. V první řadě se s těmito specialitami musíte blíže seznámit. To platí převážně pro ty strávníky, kteří nikdy během své dovolené Řecko nenavštívili, ale chtějí zkusit jejich kuchyni. Pokud jste v Řecku byli, s největší pravděpodobností jejich speciality znát budete. Na druhou stranu opakování je matkou moudrosti.
Oblíbené speciality Řecka
Chcete-li hned na začátku začít s jídly, ve kterých se nachází maso, pak je dobré zaměřit se především na gyros. Gyros patří k nejoblíbenějším a zároveň k nejchutnějším pokrmům vůbec a pokud jste v Řecku byli, určitě víte, že se tam tato pochoutka podává prakticky na každém rohu. V České republice ovšem není výjimkou, protože i místní fastfoody tuto lahůdku nabízejí. Výhoda u tohoto jídla spočívá v tom, že si jej nemusíte připravovat doma. Ačkoliv jsou restaurace zavřené, určitě ve svém okolí naleznete hladové okno, které vám gyros připraví.
Gyros se připravuje z několika druhů masa. Mezi ty nejoblíbenější patří kuřecí, vepřové nebo jehněčí maso. K dalším pochoutkám Řecka patří i souvlaki. Na tuto specialitu se používá vepřové a jehněčí maso. Podobně, jako u gyrosu, jen s tím rozdílem, že u souvlaki na kuřecí maso nenarazíte. Mezi další lahodné pokrmy patří například tyrokafteri. Jde o pikantní pomazánku vyráběnou ze sýru, který nese název feta. Tím pochoutky pochopitelně nekončí. Dále se můžete zaměřit například na taramu nebo dolmades.
Tarama a dolmades aneb Řecké pokrmy
Nevíte, co si pod těmito pokrmy představit? Pokud se zaměříme na taramu, jedná se o krémovou pastu, která je vyráběná z tresčích jater. K nim se následně přidá trochu citrónové šťávy pro zpříjemnění chuti. Jestliže vás spíše láká náš druhý pokrm, kterým je dolmades, jde o závitky z listů vinné révy. Tyto závitky jsou mimo jiné plněné také rýží. V Řecku velice oblíbený pokrm.