Postup:
- V malé misce rozmíchejte 2 lžíce vlažné vody, 1 lžičku hladké mouky a 1 lžičku cukru, zakryjte a nechte vzejít kvásek.
- Ve velké míse smíchejte prosáté mouky se solí a kmínem, přidejte kvásek a vlažnou vodou zadělávejte těsto. Nejprve v míse, pak přendejte na vál nebo podložku. Těsto se zpočátku lepí. Nejprve stěrkou a pak ručně překládáním od krajů ke středu získáte hebké nelepivé těsto – trvá to vše cca 10 minut.
- Zpracované těsto dejte do misky na kynutí lehce vytřenou olejem (pokud nemáte, tak v zadělávací míse zakryté utěrkou) a na teplém místě necháte vykynout (v misce na kynutí trvá 15 minut).
- Přendejte na plech vyložený pečící podložkou nebo sádlem potřeným pečícím papírem.
- Vytvarujeme šišku a nechte zakrytou utěrkou ještě 30 minut kynout. Po 15 minutách zapněte troubu na 220 °C .
- Vykynutou šišku na plechu potřete vodou, lehce nařízněte a posypte dle chuti kmínem.
- Dejte do vyhřáté trouby a pečte 15 minut, snižte teplotu na 190 ° C a dopečte 20-25 minut (podle trouby).
- Upečený chléb nechte na mřížce vychladnout. Nejlépe chutná namazaný škvarkovým sádlem nebo třeba ke guláši, pečenému masu, domácí konzervě a pod.