Oktoberfest je dobře známá slavnost piva, během níž se v Mnichově zkonzumuje bezkonkurenčně mnohem více alkoholu, než třeba na obřím karnevalovém festivalu v Riu. Ročně se sem na přelomu září a října sjíždí více než 6 milionů návštěvníků z celého světa, aby ochutnali nejrůznější druhy kvalitního piva, zpívali, tančili a…samozřejmě jedli! Co bylo letos kromě 7 milionů litrů piva na festivalovém menu?
Steckerlfisch
Makrela napíchnutá na jehlici a pečená na speciálním grilu je typickou bavorskou specialitou. Ryba je marinovaná v oleji, bylinkách a česneku, pečená v celku a během opékání polévána máslem. Je teplá, výborná a křupavá. Asi proto se jí letos na festivale zkonzumovalo 44 tisíc kilogramů.
Maso
Kdyby bylo třeba jmenovat jedninou specialitu německé kuchyně, bez váhání řekneme uzeniny, jako je Frankfurts, Bratwurts, Brühwurst, Pimmelwurst nebo Weisswurst. Párky a klobásy z mletého masa ochucené různým druhem kořením nemine opravdu snad žádný návštěvník. Během Oktoberfestu jste si ale mohli dát třeba i grilované kuře. Během dvou týdnů jich bylo snědeno asi 700 tisíc.
Přílohy
K pečené makrele nebo kuřeti přílohu nutně nepotřebujete, ale kdybyste chtěli, máte na výběr mezi bramborami, zelím, špeclemi a samozřejmě knedlíky!
Preclíky
Preclíky neboli Bretzel jsou druhem louhového pečiva s typickou hnědou barvou a neodolatelnou chutí.
Koláče a dezerty
A pokud by vám po makrele, kuřeti, preclíku a několika litrech piva zbylo trocha místa na dezert, doporučujeme Käsekuchen (cheesecake) nebo Schwarzwaldský dort, který je kombinací čokolády, šlehačky a třešní nebo višní.