iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Pečení

Otázky diváků: Co ještě nevíte o mouce a kvasnicích

Milí diváci, posíláte nám spoustu dotazů, které se týkají pečení a vaření. Rozhodli jsme se vytvořit rubriku, ve které budeme na tyto otázky odpovídat. Jednotlivé příspěvky se budou týkat vždy jednoho tématu, doporučujeme je procházet všechny, najdete v nich spoustu užitečných tipů a rad, které vám usnadní práci a ušetří finance. Na dnešní dotazy odpovídá zkušená pekařka, paní Marcela Soukupová. Její koláčky jí vynesly ocenění Živnostník roku, 2. místo.

  1. Co se stane, když dám do receptu místo hladké mouky polohrubou?
    Záleží na receptu. Na pevná tuková těsta je vhodná hladká mouka s obsahem nad 30 % lepku, který váže ostatní suroviny. Používá se tedy více na kynuté těsto, mouka se označuje jako silná mouka.  Pokud se použije polohrubá, těsto nevykyne, trhá se, není kvalitní. Naopak na litá těsta se doporučuje spíše polohrubá mouka – pro lepší kypření a strukturu těsta, (pórovitost), není potřeba tolik lepku. Takže co se vám stane, když v receptu použijete hladkou mouku místo polohrubé? Těsto může špatně vykynout.

    Doporučení :

    – Buchty, linecký koláč, všeobecně hladká těsta – hladká mouka
    – Tam, kde potřebujeme pórovitost – dorty, vánočky, mazance, lité
    koláče na plech – polohrubá mouka
  2. Když potřebuji polohrubou mouku a mám jen hrubou a hladkou, lze použít polovinu množství z každé z nich?
    Může se použít, ale v daném poměru, aby vám to dalo tu polohrubou. K dosažení toho nejlepšího výsledku musí mít mouka stejné označení (značí se písmenem „T“, což znamená „typové označení“ a číslem; čím větší číslo, tím méně lepku obsahuje a tím méně bude kynout – pozn. redakce). Použijte tento poměr hladké a hrubé mouky – 1,5 : 1 .
  3. Vykyne těsto stejně ze sušeného i čerstvého droždí?
    Optimální teplota pro činnost kvasinek je 27 °C až 32 °C. Zda použijete sušené, či čerstvé, záleží na vás. Sušené je výdobytek dnešní doby, není tolik cítit. Sušené sypete přímo do zpracování těsta a kynutí vidíte až v troubě. Používá se u některých koláčů, kde je třeba malé množství droždí, rychle se zpracuje. Má větší koncentraci, než pevné droždí. 1 sáček (7 g) sušeného droždí odpovídá 25 g čerstvému droždí a vystačí na 500 g hladké mouky. Čerstvé droždí se používá nejvíce pro buchty, koláče, vánočky, mazance, a jim podobné pekařské výrobky. Zaděláte kvásek, po vzejití přidáváte další suroviny. 42 g droždí odpovídá množství 500 g mouky. Užijete si vzejití kvásku. 🙂
  4. Když mi po hodině kynutí těsto nevykyne, co s ním? Musí se vyhodit nebo se do něj dá znovu přidat kvásek?
    Pokud by se přidal další kvásek, těsto je přesycené droždím, může vykynout, ale po upečení bude cítit droždím. V tuto chvíli těsto bohužel vyhazuji. Občas se to stává u sušených kvasnic. U klasického droždí je to méně pravděpodobné. Kvásek zaděláváte zvlášť, nebo i na mouce v důlku, pokud nevykyne, dá se odstranit. Jestliže jste měli kvásek dobrý, zadělali jste, přesto těsto nevykynulo, může být příčina: bouchnutí s mísou, průvan na těsto, přelití droždí příliš teplým mlékem. V tu chvíli těsto už nezachráníme a je lepší začít znovu. 
  5. Je velký rozdíl mezi moukami jednotlivých značek?
    Výroba mouky se dělá všude stejně. Čištění obilí, loupání,  mletí, luštění, úprava produktů, vymílání, třídění. Některé firmy vyrábí mouky pouze mouky základní, někdo se specializuje na výrobu hladkých mouk speciálních – pekařská, extra, … záleží na požadavku odběratele. Vybírala bych z naší produkce v České republice a dala bych přednost mlýnům s dlouholetou tradicí. Na trhu jsou i mouky speciálně určené k pečení jednotlivých druhů pečiva, podle mě jsou srovnatelné s klasickými moukami. Žádný vyloženě veliký rozdíl jsem za celou dobu pečení nezjistila.

Na vaše otázky odpovídala: Marcela Soukupová, https://kolacovedobroty-cz.webnode.cz

Otázky diváků: Co ještě nevíte o mouce a kvasnicích was last modified: 15 června, 2020 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Netradiční omáčky na těstoviny: Fettuccine s citronovou smetanou

Škola pečení: Ciabatta, kterou si můžete i zmrazit

Škola pečení: Indický chléb Naan

Škola pečení: Základní těsto na quiche

Oblíbený recept divačky Mňam TV: Domácí chléb z pšeničné a žitné mouky

Cupcakes

Škola pečení: Cupcakes inspirované Nigellou Lawson

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Proč dodržovat zdravou stravu

  • Zelené smoothie

    Podzimní životabudič: Smoothie nabité vitamíny

  • Velký přehled svačin do školy!

  • Slunečnice

    5 vitamínů, které nám chybí nejčastěji! Najdete je v těchto potravinách!

  • Otuzovani

    Otužování zvyšuje imunitu: Tipy pro začátečníky

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT