Nejjednodušší koláč na přípravu – piškot. Ale může vám to také pěkně „zavařit“, když v jeho postupu uděláte chybu. Najděte si recept na piškot na internetu a my vám poradíme, jak to udělat, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.
Když šleháte žloutky s bílky, dejte si záležet na tom, aby vzniklá směs byla opravdu pořádně promíchaná. Při oddělování žloutků od bílků dbejte, aby se v bílkách neobjevil zbytek žloutku. Směs by pak šla těžko vyšlehat. Žloutky s vyšlehanými bílky spojujte vždy velmi opatrně pomalým zapracováním vařečkou. Mouku přidávejte do těsta se stejnou péčí.
Piškot je proto tak nadýchaný, že při míchání těsta do něj proniká vzduch. Proto ho nenechávejte po smíchání dlouho odpočívat a hned ho dejte do trouby. Těsto by jinak kleslo a ztratilo by po upečení svůj objem.
Do piškotu je nejlepší sezónní ovoce, můžete ale použít také mražené ovoce, které si v létě uschováte do mrazáku nebo ho můžete koupit v supermarketu. Prodávají se míchané směsi nebo jednodruhové ovoce.
Při pečení neotevírejte zbytečně troubu. O správném propečení se ujistíte vpíchnutím špejle nebo pletací jehlice. Nemáte-li, poslouží i obyčejná vidlička. Není-li na ní přilepené těsto, znamená to, že piškot je hotový.