To, jaký vzduch dýcháme, co jíme, jestli procházíme klidným obdobím nebo stresem, to všechno se odráží na naší pleti. Tyto projevy můžeme o něco zmírnit zdravou stravou. Její konzumace se projeví nejen na pleti. Přinášíme vám přehled toho, jaké účinky na nás má různě barevné ovoce a zelenina.
Oranžově a žlutě zbarvené
Sem patří sladké brambory, mrkve, pomeranče a meruňky. Mají totiž vysoký obsah vitamínu C, který napomáhá k růstu a ochraně kolagenu, jež zachovává elasticitu vaší pleti, vrásky se tak méně tvoří.
Červeně zbarvené
Do této skupiny řadíme rajčata, červené papriky, červenou cibuli a papáju – všechny tyto potraviny mají bohatý obsah lykopenu, který chrání pleť před školdivými slunečními paprsky. Zbystřete – vařené rajčata této látky obsahují ještě více!
Zeleně zbarvené
Kiwi, brokolice, kapusta, zelí, růžičková kapusta, zelené papirky, kapusta kadeřavá, salát a špenát. Tyto potraviny mají vysoký obsah vitamínu C.
Modře zbarvené
Mezi tento typ patří švestky, řepa, lilek, červené hrozny a fialové zelí. Co mají společného? Vysoký obsah antioxidantů, jež krásně pročisťují tělo od škodlivých látek.
V poslední době se spousta salónů pouští do míchání obličejových masek právě ze zeleniny.
Tady je náš tip: Vezměte nakrájenou dužinu okurky, listy hlávkového salátu, rajče a citronovou šťávu – to všechno smíchejte do masky. Uvidíte zázraky!