Koláče nazdobené ovocem, které vypadají jako právě zakoupené v té nejlepší cukrárně… To by chtěl umět doma připravit každý. Není to ale žádný problém! Přečtěte si, jak jich dosahujeme my pomocí osvědčených triků a jistě si je oblíbíte i vy.
Jak zabránit nasáknutí těsta
Pokud koláč pokládáte ovocem, ať už rozmrazeným nebo čerstvým, často se šťáva z něj vsákne do těsta. Abyste tomu předešli, potřete koláč marmeládou a nechte ji zaschnout. Poté můžete navrch poklást ovoce. Předejdete tak vsakování ovoce.
Rozmáčení piškotového těsta zabráníte zase tak, když ho posypete mletými mandlemi nebo ořechy a pak teprve na něj vyskládáte ovoce.
Ovoce přelité želatinou
V květnu v obchodech již seženete pestřejší nabídku ovoce, bývá ale stále příliš drahé. Mnohdy se vyplatí spíš sáhnout po mraženém ovoci. Pokud jím plánujete ozdobit korpus dortu, poklaďte ho na něj hned po vyndání z mrazáku a na něj nalijte teplou želatinu. Tak ovoce rychle roztaje, ale nebude rozmočené.
TIP: Když chcete dort ozdobit plátky jablek, nakrájejte je na tenké plátky a chvíli je poduste.
Poleva z meruňkové marmelády
Koláče nemusíte zdobit jen mákem, povidly nebo tvarohem. Vyzkoušejte polevu z merunkového džemu. Do 200 g merunkové marmelády zamíchejte lžíci vody, stále míchejte nad mírným plamenem a poté přidejte lžíci cukru. Vychladlou polevou potřete koláče. A jen se otočíte, po koláčích nebude ani vidu ani slechu.