Křehký francouzský koláč s hruškami, ostružinami a hroznovým vínem je jako stvořený k poklidnému nedělnímu odpoledni. A pozor, každý kus je originál! Popusťte uzdu vaší fantazii a nazdobte svůj první galette podle našeho receptu.
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla
- studená voda
- sůl
- 3 hrušky
- 15 kuliček červeného hroznového vína
- 15 ostružin
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 vejce
- plátky mandlí
- třtinový cukr
- malé vykrajovátko
Postup
1. Do mísy dejte mouku, dvě špetky soli, máslo (klidně studené z lednice) a zpracujte v drobenku. Přilijte 8 polévkových lžic studené vody a vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a dejte odležet do lednice minimálně na půl hodiny (ideálně na 2 hod).
2. Vychlazené těsto vyválejte na větší kruh o síle 3-4 mm. Můžete ho nožem ořiznout do pravidelnějšího kruhu a odřezky schovejte na ozdobení. Vzniklý kruh přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
3. Rozpulte hrušky, vykrojte jádřince, nakrájejte je na tenké plátky a poklaďte jimi připravené těsto po okraji do kruhu, mohou se překrývat. Rozkrojte na půlky kuličky hroznového vína a ostružiny a posypte jimi rovnoměrně celou plochu budoucího koláče. A pak ještě dozdobte plátky madlí.
4. Zahněte hranu koláče dovnitř po celém obvodu – asi 2 cm a zamáčkněte. Vyválejte odřezky z těsta a vykrajujte malým vykrajovátkem např. hvězdičky, které klaďtte na přehnutý okraj koláče. Těsto na okrajích potřete rozkvedlaným vajíčkem, celou plochu koláče posypte třtinovým cukrem a zalijte vanilkovým extraktem.
5. Dejte péct do trouby vyhřáté na 175°C po dobu 40 – 45 minut. Koláč je hotový, když má zlatavé okraje.
Poznámky
Koláč galette s ovocem je obměna tradičního francouzského koláče, který se ve Francii peče na Tři krále - Galette des Rois (galet de roa) neboli Královský koláč. Kdo v něm najde zapečenou figurku, tak se stává Králem, může si celý rok nechat sloužit 🙂 a příští rok by měl obstarat koláč právě on.