Tahini je sezamová pasta, která konzistencí připomíná arašídovou pomazánku, a která je jednou z hlavních ingrediencí hummusu a Baba Ganoush. Z tahini se ale dají vytvořit i další pochoutky. Má jemnou chuť pečeného sezamu, ale není sladká, jako jiná ořechová másla. Až si tedy příště koupíte pastu tahini k přípravě hummusu a trocha vám zbude, nevyhazujte ji a inspirujte se našimi tipy.
Tahini se zeleninou
Až dostanete chuť na zdravou svačinku, jednoduše nakrájejte syrovou zeleninu a vytvořte si k ní tahini dip. Do tahini přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a špetku chilli na ochucení.
Tahini na chlebu
Vytvořte si skvělou snídani. Stačí celozrnný chléb natřený trochou tahini, zeleninou nebo ovocem podle chuti a případně trochou medu.
Tahini s falafelem
Ideální letní jídlo může být falafel potřený trochou tahini zjemněného citronovou šťávou. To vše zarolujte do wrapu spolu s pořádnou porcí zeleniny. Pokud si připravíte zásobu falafelu dopředu, bude později stačit jen několik kousků rozmrazit.
Tahini v tatarské omáčce
Tatarská omáčka je oblíbená v kombinaci s hranolky, ale výborně se hodí také ke grilovanému kuřeti nebo k dušené zelenině. Domácí tatarskou omáčku vytvoříte smícháním 4 stroužků česneku, ½ hrnku tahini, ½ hrnku citronové šťávy a ¼ hrnku petržele.
Tahini na salát
Zkuste pro jednou vyměnit balsamikový ocet za tahini. Jednoduše smíchejte ½ hrnku tahini, ½ hrnku olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citrónové šťávy a 2 lžičky na jemno nastrouhaného zázvoru.
Sezamový burger
Proč by měl být sezam jen na housce? Tahini zvládne jemně okořenit také maso! Použijte jej buď samotné, nebo do něj přidejte trochu citronové šťávy a uzenou papriku. Feta sýr a okurky celý pokrm skvěle doplní.
Tahini do polévky
Tahini nejen že dodá polévce zajímavou chuť, navíc ji lehce zahustí.
Zdroj: http://www.seriouseats.com