Láká vás domácí chléb, který provoní celý dům, který je krásně křupavý na povrchu a jemně měkký uvnitř a který si můžete vychutnat ještě teplý, ale i mnoho dní po upečení, protože do druhého dne neplesnivý, jako chléb přinesený ze supermarketu? Potom se pusťte do přípravy kvásku, ze kterého si můžete upéct perfektní pečivo kdykoliv si vzpomenete. Jak takový kvásek založit?
Den první
Budete potřebovat kvalitní hladkou žitnou mouku a vodu. První den dejte do velké sklenice asi 100 gramů žitné mouky a promíchejte s vodou, aby vznikla kašička. Sklenici přikryjte potravinářskou fólií, upevněte gumičkou a postavte na teplé místo, kde zůstane do druhého dne. Teplota by neměla přesahovat 35°C.
Den druhý
Těsto promíchejte a přidejte 100 gramů mouky a vodu. Sledujte měnící se konzistenci. V těstíčku by se měly začít tvořit bublinky a pokud těstíčko ochutnáte, mělo by být lehce nakyslé. Později kvásek poznáte také po vůni.
Den třetí
Kvásek opět promíchejte, přidejte 100 gramů mouky a vodu. Počítejte s tím, že těsto do dalšího dne zdvojnásobí svůj objem a zvažte jeho přendání do větší sklenice. Přikryté nechte odpočívat na teplém místě.
Den čtvrtý
Pokud se vám povedl kvásek, ve kterém se tvoří bublinky a je kyselý, máte vyhráno. Gratulujeme! Dnes si můžete upéct první chléb. Předem ale odeberte několik lžic kvásku do sklenice a schovejte je do lednice. Do kvásku pravidelně přidávejte mouku a vodu, abyste nakrmily bakterie, které v kvásku pracují a chléb si můžete připravit kdykoliv si vzpomenete 🙂
Default Gallery Type Template
This is the default gallery type template, located in:
/home/www/imnam.cz/www/imnam.cz/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.
If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.