Náš dnešní recept na rychlé a lehké jídlo – těstoviny s rajčatovou omáčkou, na jejichž přípravu
najde suroviny doma každý Ital. Nebo i vy ve spíži?
Ingredience
- 200 g těstovin penne
- 1 konzerva rajčat (vcelku nebo krájená)
- 5 ančoviček (filety)
- 1 čerstvá chilli paprička
- 10 černých oliv bez pecek
- 2 lžíce kapari
- 2 stroužky česneku
- petrželka na ozdobení
- olivový
- olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Těstoviny vařte dle návodu v dostatečně osolené vodě, potřebujeme je uvařit trochu tvrdší, dodělají se v omáčce.
2. Oloupejte česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ančovičky nakrájejte na malé kousky, skoro na pastu. Chilli papričku nakrájejte na kolečka, olivy, kapari a rajčata nasekejte na menší kousky.
3. Na pánvi rozpalte olivový olej (cca 0,5 cm hladinka v pánvi) a osmahněte česnek s ančovičkami a chilli papričkou. Až česnek zezlátne, přidejte olivy, kapari a rajčata a nechte 5 minut povařit.
4. Nasekejte lístky petržele a zkuste těstoviny. Pokud jsou už skoro hotové, přendejte je k omáčce do pávne i s trochou vody, ve které se vařily a povařte pár minut do změknutí. Přidejte lístky petželky a zamíchejte.
5. Servírujte do misky, pokapte olivovým olejem a trochu dosolte a opepřete.
Poznámky
Penne alla putanesca mají zajímavou historii. Pravděpodobně se tento repect začal vařit v italských nevěstincích. Originální název pokrmu se tedy dá přeložit do slušnější podoby jako „penne podle lehké děvy“.