Do české klasiky nepatří jen omáčky, ale i recepty na chutné polévky. Jednou z nich je bezesporu i zelňačka. Připravte si zelňačku jako od babičky, která se dá započíst do českých klasik. Pokud se potřebujete zahřát, je tento recept tím pravým, jež vám v tom pomůže. Kromě toho vás zelňačka dokáže i příjemně zasytit. Proč si tedy tento recept nedopřát na večeři, když se tato možnost nabízí?
Zelňačka
K přípravě zelňačky nejsou zapotřebí drahé suroviny. Hravě si vystačíte s pár základními potravinami. Níže uvedené potraviny vám budou plně stačit k tomu, abyste docílili zelňačky, jež bude chutnat jako od babičky. Jaké ingredience si tedy máte k pokrmu připravit? K přípravě zelňačky budete potřebovat cibuli, brambory, sůl, pepř, máslo, mléko a bílý jogurt. Těmito potravinami to nekončí. Jak si ale můžete všimnout, jedná se o relativně levné suroviny. Dále si připravte také anglickou slaninu, bobkový list, nové koření, zeleninový vývar, cukr, paprikovou klobásku a mouku.
Nyní už máte připravené všechny potřebné ingredience. Můžete se tak pustit do přípravy receptu. Jak začít s přípravou poctivé zelňačky? Na másle je potřeba si v první řadě nechat zpevnit cibulku. Poté nakrájíme najemno slaninu a přidáme k cibulce, a to společně s klobáskou. Takto necháme orestovat. Jakmile budete cítit příjemnou vůni, necháme ingredience zalít litrem vývaru. V další fázi přidáme nakrájené brambory, nové koření a bobkové listy. Opět necháme povařit. Ingredience vaříme do změknutí brambor. Následně se můžeme pustit do dalších kroků.
Jak dokončit poctivou zelňačku?
Zelí nyní necháme okapat. Po okapání nakrájíme a přidáme do hrnce. Necháme povařit a podle chuti osolíme a opepříte. Poté přidáme přibližně 0,5 litru mléka s moukou a necháme zhoustnout. Po zhoustnutí je nutné přidat alespoň tři lžičky bílého jogurtu. Tím nám polévku zjemní. Opět je možné dochutit soli a pepřem. Dochutit můžete i pomocí cukru. Polévka je připravené k servírování.