Jednou z věcí, pomocí které můžeme bojovat proti koronaviru, je zlepšení našeho imunitního stavu (a také samozřejmě dobrá nálada). Zařaďte do svého jídelníčku větší množství vitaminu C.
Chroupejte papriky ke svačině, k obědu, k večeři
Papriky obsahují velké množství vitaminu C. Nejbohatším zdrojem je červená paprika, ta je také bohatým zdrojem karotenu, který prospívá očím. Navíc obsahují minerály – draslík, hořčík, vápník.
Babičky věděly, proč vařit šípkový čaj
Na podzim neváhejte a natrhejte si na zimu šípky. Poslouží vám jako bohatý zdroj vitaminu C. Obsahují až desetkrát víc vitaminu C, než citron. Jen dejte pozor, abyste šípky pořádně usušili předtím, než je uložíte například do uzavíratelné sklenice. Při nedostatečném vysušení rádi plesniví. Ze sušených šípků si čaj vařte do půl roku, potom ztrácejí svou sílu.
Kolik potřebujeme denně vitaminu C: - odborníci doporučují kolem 60 mg denně - při nachlazení mezi 600 - 1000 mg denně
Černý rybíz
Malé černé bobulky obsahují až čtyřikrát víc vitaminu C než citron. Pokud je na vás příliš kyselý, zkuste recept našich babiček, které dětem dělaly “mističku” rybízu, ať již černého nebo červeného s cukrem. Ty nejlepší věci jsou ty nejjednodušší. 🙂
Růžičková kapusta, kadeřávek
Kadeřávek se v poslední době dostal na výsluní díky obsahu zdraví prospěšných látek. Kromě velkého množství vitaminu C obsahuje také vitaminy skupiny B, vitamin E, vitaminy a spoustu minerálů. Navíc zpomaluje stárnutí. Více se o něm dozvíte zde.