Galetka je krásný koláč, který pochází z Francie, k jeho přípravě nepotřebujete kulatou formu. Na podložce ho vyválíte do kulata, naplníte ovocem a strany přehnete přes ovoce. Právě tady je spousta prostoru pro zdobení – z těsta můžete například vykrájet různé tvary – lístečky, kvítky nebo srdíčka a těmi kraje koláče ozdobíte.
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 30 g cukru
- 140 g studeného másla
- 80 ml studeného mléka
- špetka soli
Na náplň:
- ½ kg jablek
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- šťáva z ½ citronu
Na dokončení:
– vejce
– hnědý cukr
POSTUP:
- Prosijte mouku, vsypte cukr, sůl, máslo na kousky a mléko. Zpracujte nelepivé těsto, zabalte ho do folie a dejte na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Jablka nakrájejte na plátky, zakápněte je citronovou šťávou, posypte cukrem, kořením, škrobem, promíchejte.
- Vyválejte těsto do kruhu, poklaďte ho jablky, okraj těsta zahněte přes jablka a přimáčkněte.
- Rozšlehejte vejce, potřete jimi kraj těsta. Ten pocukrujte a dejte péci na cca 30 minut.