I jarní dny bývají chladné, a tak je někdy potřeba sáhnout po něčem, co vás zahřeje. Polévka minestrone se zeleninou, bylinkami a domácím pestem výborně chutná a navíc obsahuje samé zdravé suroviny.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 řapíkatý celer
- hrst mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice…)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- 3 lžíce sušené bazalky
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 2 menší stroužky česneku
- 50 g parmezánu
- mozzarella na ozdobu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Očistěte mrkev a petržel a nakrájejte je na tenká kolečka, cibuli na větší kousky, celer na tenké plátky, česnek posekejte najemno.
2. V hrnci na 2 lžících oleje osmahněte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte česnek, a až se rozvoní, přidejte mrkev, petržel, celer, promíchejte a nechte malinko opéci. Pak doplňte ještě trochou mražené zeleniny a konzervou rajčat.
3. Dolijte vodou tak 2 cm nad zeleninu. Okořeňte bazalkou, oreganem, solí a pepřem. Přiveďte k varu, zeslabte plamen a nechte vařit 20–30 minut, než zelenina změkne.
4. Příprava pesta – slunečnicová semínka podrťte ve hmoždíři, přidejte 2 menší stroužky česneku pokrájeného na větší kusy, hrst bazalky, parmezán nastrouhaný najemno, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a vše rozmělněte.
5. Polévku rozdělte na talíře, každý ozdobte plátkem mozzarelly, na něj dejte dvě lžičky pesta, lístek bazalky a můžete podávat.
Poznámky
Minestrone, z italštiny „velká polévka“, je italská hustá zeleninová polévka. Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se jen uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže. Obvykle je vegetariánská, někdy se přidává maso nebo se jako základ použije masový vývar. Minestrone je jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Původně to byla součást chudé kuchyně, šlo o velice skromný pokrm, většinou podávaný jako hlavní jídlo. Zimní polévka minestrone je červená s rajčaty, běžná polévka minestrone se připravuje čirá.