Ahoj, jsem Luke, třiatřicetiletý týpek z Británie. Miluju vinylové desky, staré dodávky a fenomenální jídlo. Celá tahle kulinářská milostná aférka začala dávno, když jsem se jako teenager pokoušel s kamarádem uvařit pivo z kopřiv. O pár let později, na univerzitě, má vášeň pro jídlo ještě zesílila. Na brigádách v restauracích a lahůdkářstvích jsem se toho hodně naučil a po práci jsem chystal epické večeře pro své kamarády. Rád pořádám takzvané kuchyňské přepadovky: dívat se lidem v jejich kuchyni pod ruce je ten nejlepší způsob, jak se naučit něco nového! Dělám to na svých cestách dodnes. Během jedné z nich jsem se před deseti lety podíval i do Prahy – přivedla mě zvědavost a láska mě tu udržela natrvalo. V létě 2014 jsem odstartoval svůj projekt Prague Jerk Station zaměřený na moderní karibskou kuchyni, která mi tu jednoduše chyběla. Mít své bistro byl vždycky můj sen – a to s grilem a na kolech byl ten nejlepší možný krok!
Epizoda 1 – Papričky jalapeño s bryndzou a ementálem
Tento pokrm působí podle kuchaře Luka Grunshaw jako afrodiziakum. Mějte to tedy a na paměti a připravte plněné papričky na tu správnou příležitost. Uvidíte, že se potom budou dít věci!
Epizoda 2 – Kuře piri piri
Kuchař Luke Grunshaw si pro vás tentokrát připravil recept z portugalské kuchyně. Piri-piri omáčka je velmi pálivá omáčka a v Portugalsku je velmi oblíbená v kombinaci právě s kuřecím masem. Tato příprava kuřecího masa je velmi vhodná i pro venkovní grilování nebo párty pro opravdové chlapy!
Epizoda 3 – Jehněčí kofty
Streetfoodová středomořská klasika – jehněčí kofta – to je jídlo, které se nikdy neomrzí kuchaři Lukovi Grunshaw. A ve svém podání ji dnes přináší i vám. Co vy na to? Chtěli byste jíst toto vydatné, chutné jídlo i v českých ulicích?
Epizoda 4 – Rajčatová polévka
Vesmírná rajčatová polévka – uvařte si tuhle klasiku s nádechem Anglie. Recept pro vás totiž připravoval pravý Angličan, Luke Grunshaw, kuchař Mňam TV.
Epizoda 5 – Kalamáry s tatarkou
Další „nadpozemský“ recept kuchaře Luka Grunshawa! Tentokrát na kalamáry s tatarkou. Ideální lehká večeře.
Epizoda 6 – Masové koule v rajčatové omáčce
Připravte si českou klasiku rajskou omáčku v úpravě pravého Angličana, Luka Grunshawa. Co říkáte, umějí Angličani rajskou?
Epizoda 7 – Jehněčí špízy
Jehněčí maso není lehké připravit tak, aby bylo křehké a zároveň šťavnaté. Chce to větší zkušenosti a ten správný recept. A právě takový pro vás připravil kuchař Luke Grunshaw.
Epizoda 8 – Sekaná nadpozemské úrovně
Kuchař Luke Grunshaw rád vaří vyzkoušená jídla, ale upravuje si je podle sebe. Stejně tak i sekanou, kterou rád hostí svoje kamarády. Určitě ji vyzkoušejte i vy.
Epizoda 11 – Tacos se steakem
Máte rádi chlebíčky? Co takhle zkusit chlebíček po mexicku – tortilu plněnou šťavnatým hovězím steakem s bylinkovou salsou a avokádem? Uvidíte, že chlebíčky nemusí být obložené jen vajíčky, bramborovým salátem a šunkou.
Epizoda 12 – Pečená dýně
Hledáte tip na bezmasé jídlo, na kterém si zaručeně pochutnáte? Pak určitě vyzkoušejte pečenou dýni s lehkou bramborovou kaší s cibulkou, bylinkami, oříšky a rozpečeným sýrem.
Epizoda 13 – Cheesburger naopak
Víte, proč jsou děti v Minnesotě tak extrémně hodné? Protože je rodiče za odměnu berou na cheeseburger se zapečeným sýrem „Juicy Lucy“! Takhle šťavnatý burger jste ještě nejedli!
Epizoda 14 – Sandwich se steakem
Steak nemusíte jíst pouze tradičním způsobem, tedy s bramborami a zeleninou, hezky naaranžovaný na talíři. Kuchař Luke Grunshaw z Mňam TV má pro vás recept na luxusní domácí sendvič po anglickém vzoru. Steak v něm použil místo klasického řízku. Takže hurá na výlet nebo na piknik.
Epizoda 15 – Lukovo smažené kuře
Máte rádi kuřecí kousky z fast-foodů? V tom případě si rozhodně připravte domácí voňavou variantu s bylinkami podle našeho receptu a uvidíte, jak je příprava snadná. Připravíte jídlo rozhodně zdravější než na ulici!
Epizoda 16 – Barbecue omáčka a nakládané okurky
Dnes pro vás máme skvělý tip na dárek – domácí barbecue omáčku a nakládané okurky – stačí jen dát do hezké skleničky a určitě tím potěšíte každého, navíc za minimum nákladů .
Epizoda 17 – Tabouleh s hummusem
Víte, co je tabouleh a jak chutná hummus? Pokud ano, porovnejte svůj osvědčený recept s tím naším! Pokud ne, vyzkoušejte a budete překvapeni, jak dobrá je hummusová pomazánka s křupavým pita chlebem a kuskusovým tabouleh.
Epizoda 18 – Fazole s klobásou
Chystáte se na výlet pod stan nebo potřebujete inspiraci na jednoduché jídlo na chalupu? Pak si určitě vyzkoušejte náš recept na rychlé, pikantní, vydatné jídlo připravené v jednom hrnci.
Epizoda 19 – Slávky
Nikdy jste si netroufli připravit mořské mlže slávky, ale zároveň vás láká je ochutnat? Nebojte se experimentovat. S receptem od kuchaře Mňam TV Luka Grunshawa budete mít určitě úspěch. A třeba se slávky stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
Epizoda 20 – Těstoviny s hráškem
Pokud máte chuť na něco lehkého, jednoduchého k večeři, Luke Grunshaw z Mňam TV vám poradí, jak připravit delikátní těstoviny s hráškem.
Epizoda 23 – Chalupářský pekáč
Tohle jídlo nemá v češtině svůj název. Kuchař Luke Grunshaw ho nazývá Chalupářský pekáč a tenhle recept připravoval opravdu s láskou, protože je to jeho národní jídlo. Luke totiž pochází z Velké Británie. V angličtině se toto tradiční jídlo jmenuje „Cottage Pie“. Ať už se rozhodnete nazývat toto jídlo jakkoliv, čeká vás pestrá směsice chutí mletého hovězího masa, brambor a voňavého koření.
Epizoda 24 – Bramborjinačka
Polévka, která v české kuchyni patří mezi ty klasické – pravá bramboračka. Tuhle ale připravil kuchař Mňam TV, Luke Grunshaw, původem z Velké Británie. Přejmenoval ji na „bramborjinačka“. V jeho verzi polévka totiž místo tradiční majoránky obsahuje oregano a používá se v ní pro nás nezvyklá kombinace s buráky.