Čeká vás náročná noc s přáteli v baru a vy potřebujte být ráno fit? Inspirujte se původním irským receptem na vyprošťovák, který náš chef vylepšil tak, abyste na něj i u nás sehnali všechny potřebné ingredience.
Ingredience
- 1 dlouhý plátek chleba (na velikost filetu)
- 10 g másla
- 2 snítky tymiánu (na ozdobu)
- lžičku nasekané pažitky (na ozdobu)
- olivový olej
- vločková sůl
- pepř
- 1 filet ze pstruha (i s kůží)
- 1 citron
- 4 lžíce jablečného octa
- 4 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 1 špetka šafránu
- 3 lžíce octa (může být i vinný)
- 1 vejce
Postup
1. Dejte vařit vodu s jablečným octem, bobkovými listy, tymiánem, šafránem a silným kolečkem citronu. Až se začne vařit, vložte filet ze pstruha, stáhněte plamen na mírný a povařte 4-5 minut. Když je hotový, vyndejte ho na papírový obrousek, nechte okapat a stáhněte kůži.
2. Dejte vařit vodu na vejce, do vody přidejte 3 lžíce octa. Vejce rozklepněte do misky.
3. Uřízněte dlouhý plátek chleba na velikost filetu a opečte ho z obou stran na pávni na zpěněném másle.
4. Když se začne vařit voda na vejce, ztlumte plamen na velmi mírný, lžící roztočte vír a doprostřed vlejte vajíčko. Lžící lehce pomáhejte obalovat bílek okolo žloutku po cca 3 minuty, pak vyndejte na ubrousek a nechte okapat.
5. Opečený chléb lehce pokapejte olivovým olejem, přidejte plátek pstruha a navrch vajíčko. Ozdobte snítkami tymiánu, naseknou pažitkou, osolte vločkovou solí, opepřete a pokapejte pár kapkami citronu. Opatrně nařízněte vajíčko, aby se žloutek rozlil po rybě a podávejte.
Poznámky
Recept na pošírovaného pstruha se pravděpodobně vyvinul z původní „irské snídaně s makrelou“, jenž sloužila jako vyprošťovák po náročné noci. Pošírovat znamená vložit do horkého vývaru a dále už nevařit. Voda mám mít ideálně 80°C, každopádně méně než 90°C.