Dobrého kuchaře dělají detaily, to, jak umí kombinovat ingredience, jak dokáže jídlo ochutit a jestli z mála surovin vytvoří skvostný pokrm. Přinášíme vám pár rad, kterými se řídí každý profesionální kuchař.
Používejte bylinky a koření
Využijte sílu čerstvých bylinek a sušeného koření! Bylinky a koření mají téměř magickou sílu dodat každému jídlu chuť a hloubku. Jejich použití v kuchyni vynese vaše chuťové pohárky až do kulinářského nebe. Mdlou chuť kuřete dokáže přidání bylinek a koření změnit například v italskou nebo třeba indickou hostinu.
Nebojte se jídlo okyselit
Už jste někdy ochutnali jídlo, o kterém jste si řekni, že je dobré, ale tak trochu nudné? Ne nudné ve smyslu mdlé, ale nudné ve smyslu postrádajícího šmrnc. Chuť byla jakoby…otupělá. Pravděpodobně bylo třeba dodat trochu kyselosti ve formě citrónové šťávy nebo vinného octa. Lehkým okyselením se každý pokrm okamžitě promění a oživí. Kyselé přísady, zejména citrusy, je nejlepší přidat ke konci tepelné úpravy.
Používejte teploměr
Už žádné krájení masa, abyste zjistili, jestli je hotové! Krájení do masa, zrovna když se veškerá šťáva uvnitř vaří způsobí její vypaření a vysušení. Investujte raději do spolehlivého digitálního teploměru, který pomůže teplotu uvnitř bez krájení změřit.
Nechte maso chvíli odpočinout
I když máte hlad, nechte masu chvíli na odpočinek. Těžce pracovalo na tom, aby bylo tak vynikající. Při vaření proteinů se všechna šťáva uvnitř vaří a vře a pokud maso krájíte ihned po tepelné přípravě, šťáva se vypaří. Nechte raději šťávu lehce zchladit a rozlít se zpět do masa.
Opékejte ořechy
Opékání ořechů je dělá ještě ořechovější, zvýrazní jejich přirozenou chuť a zajistí křupavost.
Sýr sami nastrouhejte
Většina z nás šetří čas a raději sáhne po balení strouhaného sýru. Předem nastrouhaný sýr se ale nerozpouští stejně jako čerstvě nastrouhaný sýr. Balený strouhaný sýr je pokryt tenounkou vrstvou škrobu, aby se neslepoval. Tento škrob znesnadňuje rozpouštění a ničí chuť. Investujte trochu času a nastrouhejte si sýr sami. Odměnou bude snazší rozpouštění a lepší chuť.