Když sníte pouze stogramovou rybu, přijme vaše tělo doporučné množství bílkovin. Mořské ryby jsou bohaté nejen na bílkoviny, ale také na minerály. Obsahují hlavně hodně vitamín A, D a jód. Rybí maso obsahuje jen málo kalorií, což ocení nejen ti, kteří drží nějakou dietu. Navíc ryby dokážou ovlivnit i naši psychiku.
Kromě obsahu vitaminů je další obrovskou výhodou ryb mnohými nenáviděný, ale velmi prospěšný rybí tuk. Obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin. Ty zvyšují obranyschopnost organismu, zmenšují riziko srdečních chorob a krevního oběhu. Napomáhají také zdravému vývoji očí a mozku. Navíc snižují hladinu cholesterolu v těle, podobně jako ovesné vločky nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
Pokud se vyhýbáte koupi uzenou makrelu kvůli tomu, že se bojíte, že uzení se ztrácejí zdraví prospěšné látky, nemusíte se obávat. Uzením se tyto látky neničí. Další zdraví prospěšný prvek, který obsahují ryby, je jód. Napomáhá správné činnosti štítné žlázy. V rybách také najdete aminokyselinu TRYPTOFAN, která pomáhá zlepšit naši náladu. Náš mozek totiž dokáže přetvořit tryptofan na SERETOTIN – hormon štěstí.