Také se vám po svátcích na stole zaplnila mísa vejci a přemýšlíte, jak s nimi naložit? Přinášíme vám pár tipů na to, jak z nich připravit lahodné pokrmy.
Rozkrojená vejce na čtvrtky můžete použít například pro přípravu koprové omáčky, řeckého salátu, pštrosích vajec (vejce obalená v mletém masu), v kombinaci s čočkou a párkem nebo salátu s tuňákem. Přinášíme vám pár jednoduchých a rychlých receptů. Uvidíte, že doma dostanete pochvalu.
PŠTROSÍ VEJCE
Budete potřebovat:
6 vajec uvařených natvrdo, syrová vejce, 600 g mletého masa, starší rohlíky na strouhanku, sůl, pepř, olej
Smíchejte osolené a opepřené mleté maso se syrový vejci. Přidejte strouhanku a vytvořte nelepivé těsto. Z těsta utvořte placičky, do nich zabalte vejce a obalte ve zbylé strouhance. Osmažte dozlatova.
Vajíčka ve skořápce vydrží v lednici cca čtyři dny.
SALÁT S TUŇÁKEM
Budete potřebovat:
3 vejce na tvrdo, ledový salát, papriku, olivy, tuňák v konzervě, ocet, olivový olej, bylinky, bílý jogurt, cukr, sůl, pepř
Nejprve udělejte jogurtovou zálivku: smíchejte jogurt s octem, solí, pepřem, cukrem, bylinkami. Nakrájejte ledový salát. Pokapejte ho olivovým olejem, zalijte zálivkou a navrch poklaďte olivy, tuňák a vejce na čtvrtky.
Pokud chcete, aby vařené vajíčko vydrželo déle, odstraňte z něj skořápku, vložte jej do mísy s vodou a v lednici uchovávejte týden. Každý den nalijte na vejce čerstvou vodu.
ŠEVCOVSKÝ MLS
Budete potřebovat:
½ majonézy, 100 g bílého jogurtu, 4 vejce na tvrdo, 2 rajčata, 100 g šunky, sůl, pepř
Nakrájejte rajčata s šunku na kousky. Smíchejte s majonézou, jogurtem. Přidejte vejce na kostičky a dochuťte. Podávejte s rohlíkem.