Již před 5000 lety si lidé sušili ovoce jako zdroj potravy na zimu. A věděli proč. Je totiž velmi zdravé a výživné. Pokud máte přebytek ovoce, nasušte si ho také, můžete ho potom rychle použít jako svačinku nebo přidat do granoly ke snídani.
Ovoce se dá sušit buď na slunci, v sušičce, ve velkých sušárnách. Po usušení ovoce obsahuje větší koncentraci obsažených prvků, proto je i na chuť sladší. Obsahuje až třikrát větší množství vlákniny a minerálních látek než ovoce čerstvé. Vitaminů je v něm také velké množství.
Nejoblíbenějším způsobem sušení odedávna bylo sušení na slunci. Proto se sušeným rajčatům říká v angličtině „sun dried tomatoes“, což znamená „rajčata sušená na slunci“.
Ve středověku se v Evropě dávala jablka do trouby, až bylo možné odstranit slupku, vyndala se z ní. Jablky se provlékl provázek a se nechala usušit na vzduchu.
Jaké ovoce můžete sušit:
- jablka (pozor na křížaly, rády chytají vlhkost a plesniví)
- rozinky (lepší je koupit, než doma sušit, výborné jsou Zlaté rozinky, jejich chuť je medová, úplně z nich cítíte slunce)
- datle (nejchutnější, ale také nejdražší jsou Datle Medjool, doporučujeme je vyzkoušet)
- brusinky
- hrušky
- meruňky
- goji
- papája (exotické ovoce koupíte i jako kandované)
- mango
- ananas