Sušené ovoce se paradoxně i přes jeho nízký obsah cukru doporučuje při dietách. Nezanedbatelné jsou i jeho léčivé účinky. Například rozinky snižují tlak a působí proti zánětům, působí preventivně proti srdečním nemocem. Sušené švestky fungují jako účinné projímadlo. Sušené datle používají a doporučují sportovci jako svačinu při sportovních výkonech. Dokonce jim někteří z nich dávají přednost před průmyslově vyráběnými doplňky sportovní výživy.
Jak je to s kandovaným ovocem? Čerstvé ovoce se před sušením namáčí v cukrovém roztoku. Máte potom pocit, že jíte voňavý, barevný cukr. Kandované ovoce není pro zdraví žádným přínosem. Pravidelné konzumace přeslazených jídel může vést k civilizačním onemocněním.
Sušené ovoce často obsahuje siřičitany, které ho konzervují a zlepšují jeho barvu. Jde ale o alergen, na který mohou být někteří lidé citliví. Pokud sušené ovoce s jeho obsahem umyjete, zbavíte se většiny siřičitanu a také nečistot, proto doporučujeme takové sušené ovoce před konzumací nejdřív omýt a potom nechat znovu uschnout.