S pojmem kombucha (čti „kombuča“) jste se už určitě setkali. Název zní cizokrajně a ne moc „jedle“, o to víc má tento nápoj příznivých účinků na naše zdraví. Napomáhá správnému trávení, posiluje imunitu, uklidňuje, působí jako detoxikační prostředek a přírodní antibiotikum. Obsahuje vitaminy skupiny B, železo, sodík, draslík, měď a zinek. Podle jedné z asijských legend je kombucha nápojem nesmrtelnosti. Fermentace probíhá v oslazeném černém čaji. Po několikadenní práci bakterií se vytrácí původní sladkost a nápoj se stává perlivým a osvěžujícím.
Kombucha vzniká fermentací oslazeného kvalitního černého čaje s tibetskou čajovou houbou (což je přesněji symbioza kvasinek a bakterií). K její přípravě vyberte opravdu kvalitní čaj.
Tento nápoj se připravoval už před dvěma tisíci lety v Rusku, Číně a Japonsku. Každý národ má svoji legendu o jeho vzniku. Pravděpodobně vznikl v horách, kde med stékal do tůně a na něm se zalíbilo čajové houbě.
Postup přípravy kombuchy najdete na následující straně